3
3 points

Dallas är en amerikansk TV-serie med Larry Hagman, Patrick Duffy, Barbara Bel Geddes och Jim Davis m.fl. och är idag klassad som en riktig klassisk såpopera. Handlingen kretsar kring familjen Ewing, som gjort sig en förmögenhet i oljebranschen men även bedriver boskapsuppfödning. Familjen bor på Southfork, en ranch utanför Dallas i amerikanska Texas. Serien visades från början i 14 säsonger, sammanlagt 357 avsnitt, på det amerikanska TV-nätverket CBS från 2 april 1978 till 3 maj 1991. Under tidigt 1980-tal var det världens mest populära TV-program. I Sverige hade serien premiär först den 30 januari 1981 och avslutades den 18 december 1993. Du som tillhör den lite äldre generationen har med största sannolikhet sett åtminstone något avsnitt från serien. I så fall passar det bra att ta del av lite rolig fakta om en av världens mest hyllade serier genom tiderna!

Robert Foxworth kunde istället ha spelat J.R. Ewing…

Rollen som J.R. Ewing var från början tänkt att spelas av skådespelaren Robert Foxworth, som dock avstod rollen för att istället spela i den framgångsrika amerikanska TV-såpan Falcon Crest (1981-1990).

Och populär blev han…

Larry Hagman (J.R. Ewing Jr) var den enda skådespelaren i TV-serien som var med i samtliga avsnitt!

Den märkliga åldersskillnaden…

Fast hon var bara nio år äldre än Larry Hagman spelade Barbara Bel Geddes (Ellie Ewing) hans mamma.

Åter igen; den märkliga ålderskillnaden…

I TV-serien framstår det som att bröderna J.R. och Bobby Ewing endast skiljer ett par år, men i verkligheten var Larry Hagman (J.R.) egentligen hela 18 år äldre än Patrick Duffy (Bobby Ewing).

Ett av världens mest sedda avsnitt…

Avsnittet ”Who Shot J.R.?” är ett av de mest tittade avsnitt genom tiderna, med över hela 360 000 000 tittare världen över.

Översatt till över 90 språk…

TV-serien Dallas har blivit översatt till över 90 språk, en ganska fenomenal siffra för en TV-serie.

J.R. Ewing var från början bara tänkt som en biroll…

J.R. Ewing var från början tänkt att bara vara en biroll i Dallas, och allt skulle egentligen handla om Bobby och Pamela Ewing. Det visade sig dock att J.R. blev den mest älskade karaktärerna av de alla, och fick på så vis mer utrymme i TV-serien.

Flera medverkande drabbades av AIDS och cancer…

Tre skådespelare från Dallas dog av AIDSTimothy Patrick Murphy (Mickey Trotter), Dack Rambo (Jack Ewing) och Tom Fucello (Dave Culver). Hela tio styck dog dessutom av cancer.

Var tänkt att bli en miniserie från början…

Dallas startade egentligen som en miniserie i fem avsnitt år 1978, men tack vare populariteten utökades serien till något som visade sig bli riktigt kulturellt på senare år.

Från början till slut…

Larry Hagman (J.R.) och Ken Kercheval (Cliff Barnes) är de enda två skådespelarna som var med i Dallas från början till slut.

Så mycket var det fiktiva företaget värt…

I ett avsnitt från år 1987 sades det att Ewing Oil var värt över två miljarder dollar!


Gillar du vad du läste? Dela artikeln med dina vänner!

3
3 points

Vad är din reaktion?

interesting interesting
1
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
1
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
2
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
1
win