1
1 point

Jag kan omöjligt vara den enda som klär upp mig i skidglasögon så fort det ska hackas lök? Eller? Löken (Allium på latin) är ett växtsläkte med omkring 550-700 arter, varav åtta förekommer vilt här i Sverige. Flera odlas som köksväxter såsom gräslök, purjolök, vitlök, salladslök och matlök. Lökarna är fleråriga örter som växer i tempererade områden på norra halvklotet, förutom några få arter i Chile, Brasilien och tropiska områden i Afrika. Med största sannolikhet använder du olika lökar nästan dagligen i din matlagning, och här bjuder vi därför på tio fakta som du kanske inte kände till om något så vardagligt som just löken!

Ingen nyhet i vår mat, direkt…

Lök har varit en del av människans kost i mer än 7 000 år tillbaka. Arkeologer har upptäckt spår av lök som går tillbaka till hela 5 000 år f Kr.

Självklart går det att kylskåpsförvara en uppskuren lök…

Så du har skivat en halv lök och vill lagra den andra halvan i kylskåpet för att använda vid ett senare tillfälle, men du har alltid hört att uppskuren lök är bakteriefällor som kan bli mycket giftig under bara nattens gång, och utveckla giftiga bakterier som kan orsaka en infektion i magen eller i värsta fall matförgiftning? Oroa dig inte, detta är bara en gammal myt. Hur myten har uppkommit är dock oklart, men vill du spara halva löken i kylskåpet har du absolut ingenting att vara rädd för!

En symbol för forna Egypten…

Gamla egyptierna dyrkade löken och trodde att dess sfäriska form och koncentriska cirklar symboliserade evighet. I själva verket var lök ofta placerade i gravar hos faraos, eftersom de troddes åstadkomma välstånd i livet efter detta.

Lika farlig som choklad för hundar…

Lök är det sista som du bör lägga i din hunds matskål! Detta beror på att lök kan försvaga en hunds röda blodkroppar, vilket leder till anemi, som i värsta fall kan leda till döden för ditt husdjur.

Användes som valuta under medeltiden…

Under medeltiden användes lökar ofta som en form av valuta, och du kunde betala allt från din hyra till tjänster med lökar. Det ansågs också vara oerhört fint att ge bort en lök till någon i form av en gåva.

Kan hjälpa mot benskörhet hos kvinnor…

Lök kan vara ett starkt vapen i en kvinnas kamp mot benskörhet när hon går igenom klimakteriet. Det beror på att löken förstör benceller som resorberar benvävnad och försvagar benen.

Så slipper du tårarna…

Sprutar tårarna åt alla möjliga håll, precis som för mig, när du hackar lök? Ett tips är att att skära löken under rinnande vatten, alternativt i en skål av vatten. Eller så gör du helt enkelt som jag gör, och slänger på dig ett par skidglasögon! Problemet löst!

Rena rama mirakelmedicinen…

Lök är rika på quercetin, en kraftfull flavonoid antioxidant, som har visat sig ha positiva effekter på människor som kämpar mot lungcancer. Lök kan också vara till nytta vid behandling av grå starr och även hjärt- och kärlsjukdomar.

Världens största…

Världens största lök (se bild nedanför), enligt Guinness Rekordbok, odlades av den brittiska bonden Peter Glazebrook. Löken vägde strax under åtta kilo och skördades år 2011. En bild på den stolta bonden Peter Glazebrook tillsammans med den gigantiska löken finner du nedanför.

Åts som boost hos idrottsmän…

Kan lök göra dig fysiskt starkare? Förmodligen inte, men de antika grekerna trodde att det gjorde dem starkare; i själva verket åts lök av idrottsmän som en styrkeboost i de allra första olympiska spelen under det första århundradet e.Kr.

Mycket nytta för en ingrediens…

Skivad lök kan lindra insektsbett och brännskador på huden. När skivorna dessutom kombineras med krossad aspirin och lite tillsatt vatten, kan de också används som en form av behandling för att bota vårtor.


Gillar du vad du läste? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 point

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
1
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
1
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
1
win