2
2 poäng

HIV skadar en persons kropp genom att förstöra specifika blodkroppar, så kallade CD4+T-celler, som är avgörande för att hjälpa kroppen att bekämpa sjukdomar. Därav har HIV fått namnet ”humant immunbristvirus”. Cirka 7 000 människor smittas dagligen av det dödliga viruset och hela 5 700 stryker med varje dag. Åtskilliga miljoner läggs på forskning, och ja, framsteg sker! Här är tio fakta som du bör känna till om det mest dödliga viruset vi har på vår jord.

Över 40 miljoner smittade människor…

Cirka 40 000 000 människor är smittade med AIDS globalt sett. Cirka 2 100 000 av dessa är barn under 15 år.

Och fler lär det tyvärr bli…

HIV är ett av de mest dödliga virusen som man kan drabbas av, och tills idag har cirka 25 000 000 dött av det.

Erkänd vetenskapsman hoppas på bot inom en snar framtid…

Den brittiska vetenskapsmannen och professorn Roy Anderson har räknat på att AIDS-epidemin kommer att ta cirka 130 år att motarbeta och bli kvitt. Men han ser positivt på framtiden.

Det mest drabbade området…

Det område som är värst drabbat av AIDS är det Subsahariska Afrika, där cirka 90% av alla drabbade barn är från.

Kina skyllde AIDS på kapitalismen…

Under många år kallade Kina AIDS för ”den kapitalistkärleksfulla sjukdomen” och hävdade att det var en sjukdom som orsakats av för mycket kontakt med västvärlden. Under år 2009 rapporterade Kina att AIDS har blivit landets ledande dödsorsak bland infektionssjukdomar.

Afrikanska landet Eswatini svårt drabbade…

En ung eswatiniflicka riskerar att dö av AIDS eller HIV till cirka 80%. I Eswatini (tidigare känt som Swaziland) är dessutom chansen för en 15-årig pojke att leva till 50 år endast 28%. För en flicka är det bara 22%. Innan HIV och AIDS var det 92% respektive 97% chans att uppnå 50 års ålder.

20% vet inte om att de bär på infektionen…

Bara i USA har cirka 1 100 000 människor diagnostiserats med HIV/AIDS. Dessutom är cirka 20% av de som lever med viruset i landet omedvetna om det. Var 9,5:e minut infekteras någon amerikanare av HIV.

Över 600 000 dödsfall hittills – bara i USA…

Sedan HIV/AIDS fick sitt utbrott har cirka 619 000 amerikanare dött. En majoritet av de som har dött av viruset i landet har varit homo- eller bisexuella.

Sexualundervisning har varit till stor hjälp…

Man kan kanske tro att forskningen för HIV och AIDS inte leder någonstans, men det finns klara siffror på att den gör det. År 2011 drabbades nämligen cirka 700 000 färre människor av viruset än vad som gjordes år 2001. Detta tack vare forskning, information och sexualundervisningar.

Kan dödas med hjälp av hög värme…

Experiment har visat att HIV-viruset kan dödas om blodet värms upp i 60° C. Däremot är det lite svårt att värma upp en levande människas blod i så höga temperaturer – för då kommer han eller hon tyvärr inte att vara levande länge till.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

2
2 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
1
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
1
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
0
win