Filippinerna, eller rättare sagt Republiken Filippinerna, är ett land i Sydostasien i västra Stilla havet. I norr över Luzonsundet ligger Taiwan. Västerut över Sydkinesiska sjön ligger Vietnam. Suluhavet i sydväst ligger mellan Filippinerna och ön Borneo och i söder skiljer Celebessjön landet från andra öar i Indonesien. Med en arkipelag som består av 7 107 öar delas Filippinerna in i tre geografiska regioner: Luzon, Visayas och Mindanao. Landets huvudstad är Manila. Men det här lärde du dig säkert redan i skolan, så här kommer istället tio fakta som skolan med största sannolikhet inte lärde ut istället!

Filippinerna är uppkallat efter en kung…

 Filippinerna är uppkallat efter kung Philip II av Spanien. Detta på grund av att Spanien koloniserade landet i fråga under 1500-talet, och styrde det sedan i över 300 år.

Första självständiga landet…

Landet i fråga var det första i sydöstra Asien som fick sin självständighet efter andra världskriget – redan år 1946.

Världens största skor är filippinska…

Världens största par skor gjordes i Marikina City, Filippinerna, år 2002. Vingspetsen mätt är cirka 5,3 meter, 2,4 meter långa, två meter breda och två meter höga! Kostnaden uppkom till cirka två miljoner filippinska pesos (cirka 400 000 kr i svensk valuta). Landet har dock fler rekord än bara ett par stora skor! Den 4 maj år 2006 slog de rekord i flest antal kvinnor som ammade under en och samma gång – hela 3 541 kvinnor! Rekordet skedde i huvudstaden, Manila.

Flest nya upptäckta däggdjur…

Just i Filippinerna upptäcks det flest nya däggdjur vår planet än någon annanstans. Bara under de senaste tio åren har 16 nya däggdjur upptäckts och namngetts.

Människohandeln i landet…

Människohandel är ett problem i Filippinerna. Landet har det fjärde största antalet prostituerade barn i världen. Det beräknas vara cirka 375 000 kvinnor och flickor i sexhandeln, främst i åldrarna 15 till 20 år, även om vissa är så unga som bara 11 år.

10 fakta du antagligen inte visste om Maldiverna

10 fakta du antagligen inte visste om Maldiverna

Maldiverna är en östat i norra Indiska oceanen, i Sydasien. Den består av 26 atoller med cirka 1 200 öar, varav 200 är bebodda. Befolkningen är cirka 300 000 personer. Huvudstaden och huvudön heter Malé och hade 2014 en befolkning på cirka 133 400 invånare. Trots den...

10 fakta du antagligen inte visste om Florida

10 fakta du antagligen inte visste om Florida

Florida är en amerikansk delstat belägen i sydöstra USA. Florida gränsar till Mexikanska golfen i väst och delstaterna Alabama och Georgia i norr samt Atlanten i öst. Det är den fjärde mest folkrikaste delstaten i USA med drygt 20 miljoner invånare. Det är dock bara...

10 fakta du antagligen inte visste om Kazakstan

10 fakta du antagligen inte visste om Kazakstan

Kazakstan är ett land i Centralasien med en liten del i östra Europa. Det gränsar till Turkmenistan, Uzbekistan och Kirgizistan i syd, Kina i öst och Ryssland i norr. Kanske känner du till landet bäst från "Borat"-filmerna? Eller har du kanske andra kopplingar till...