3
3 points

Filippinerna – eller rättare sagt Republiken Filippinerna – är ett land i Sydostasien i västra Stilla havet. I norr över Luzonsundet ligger Taiwan. Västerut över Sydkinesiska sjön ligger Vietnam. Suluhavet i sydväst ligger mellan Filippinerna och ön Borneo och i söder skiljer Celebessjön landet från andra öar i Indonesien. Med en arkipelag som består av 7 107 öar delas Filippinerna in i tre geografiska regioner: Luzon, Visayas och Mindanao, och landets huvudstad är Manila. Men det här lärde du dig säkert redan i skolan, så här kommer istället tio fakta som skolan med största sannolikhet inte lärde ut!

Filippinerna är uppkallat efter en kung…

Filippinerna är uppkallat efter kung Philip II av Spanien. Detta på grund av att Spanien koloniserade landet i fråga under 1500-talet, och styrde det sedan i över 300 år.

Först med att förklaras självständigt efter andra världskriget i sydöstra Asien…

Landet i fråga var det första i sydöstra Asien som fick sin självständighet efter andra världskriget. Den 4 juli 1946, genom Tydings-McDuffie Act, erkändes Filippinerna som en självständig nation och övertog suveräniteten från USA. Denna händelse markerar Filippinernas självständighetsdag och är idag en viktig del av landets historia.

Världens största skor finner du i Filippinerna…

Världens största par skor gjordes i filippinska Marikina City under år 2002. Vingspetsen mätt är cirka 5,3 meter, 2,4 meter långa, två meter breda och två meter höga! Kostnaden uppkom till cirka två miljoner filippinska pesos (cirka 400 000 kr i svensk valuta). En bild på de gigantiska skorna finner du ovanför! Landet har dock fler rekord än bara ett par stora skor! Den 4 maj år 2006 slog de rekord i flest antal kvinnor som ammade under en och samma gång – hela 3 541 kvinnor! Rekordet skedde i dess huvudstad, Manila.

Flest nya upptäckta däggdjur…

Just i Filippinerna upptäcks det flest nya däggdjur på vår planet än någon annanstans. Bara under de senaste tio åren har 16 nya däggdjur upptäckts och namngetts.

Människohandel och prostitution ett stort problem…

Människohandel är ett problem i Filippinerna. Landet har det fjärde största antalet prostituerade barn i världen. Det beräknas vara cirka 375 000 kvinnor och flickor i sexhandeln, främst i åldrarna 15 till 20 år, även om vissa är så unga som bara 11 år.

Ett riktigt turist- och shoppingparadis…

Om du är sugen på turism och shopping kan vi starkt rekommendera detta land! Av de tio största shoppinggalleriorna i världen finner du hela tre av dem i just Filippinerna!

En unik och intressant festival…

En annan rolig och unik sak om Filippinerna är det årliga ”Pahiyas Festival” i Lucban, där invånarna tävlar om att dekorera sina hus med fantastiska och färgglada konstverk gjorda av rispapper och andra lokala material. Festivalen är en hyllning till skörd och överflöd och lockar besökare från när och fjärran för att uppleva den färgstarka och kreativa atmosfären. En bild på en byggnad från festivalen finner du nedanför.

Här hittar du en uppsjö av unika och udda djur…

En rolig och intressant aspekt är ”tarsier”, världens minsta primater, som finns på Filippinerna. Dessa små söta varelser har enorma ögon och kan rotera sina huvuden nästan 180 grader. De är specialiserade på att jaga nattliga insekter och är känt för sin unika utseende och roliga beteende.

Det enda landet i Asien med en kristen majoritet…

Filippinerna är det enda landet i Asien där katolicismen har majoritet, och cirka 80% av befolkningen är kristna, därav en stor andel katoliker. Många filippinska namn har kristna och katolska influenser, och det är inte ovanligt att se namn med religiösa anknytningar eller inspirerade av helgon.

Ett av de snabbast växande landet…

Filippinerna har en befolkning på cirka 100 miljoner människor, vilket gör det till det tolfte mest folkrika landet i världen. Dessutom har landet i fråga haft en årlig befolkningsökning på ungefär 2%, vilket placerar det bland de snabbast växande länderna.


Gillar du vad du läste? Dela artikeln med dina vänner!

3
3 points

Vad är din reaktion?

interesting interesting
4
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
2
love
lol lol
1
lol
omg omg
1
omg
win win
1
win