Filippinerna, eller rättare sagt Republiken Filippinerna, är ett land i Sydostasien i västra Stilla havet. I norr över Luzonsundet ligger Taiwan. Västerut över Sydkinesiska sjön ligger Vietnam. Suluhavet i sydväst ligger mellan Filippinerna och ön Borneo och i söder skiljer Celebessjön landet från andra öar i Indonesien. Med en arkipelag som består av 7 107 öar delas Filippinerna in i tre geografiska regioner: Luzon, Visayas och Mindanao. Landets huvudstad är Manila. Men det här lärde du dig säkert redan i skolan, så här kommer istället tio fakta som skolan med största sannolikhet inte lärde ut istället!

Filippinerna är uppkallat efter en kung…

 Filippinerna är uppkallat efter kung Philip II av Spanien. Detta på grund av att Spanien koloniserade landet i fråga under 1500-talet, och styrde det sedan i över 300 år.

Första självständiga landet…

Landet i fråga var det första i sydöstra Asien som fick sin självständighet efter andra världskriget – redan år 1946.

Världens största skor är filippinska…

Världens största par skor gjordes i Marikina City, Filippinerna, år 2002. Vingspetsen mätt är cirka 5,3 meter, 2,4 meter långa, två meter breda och två meter höga! Kostnaden uppkom till cirka två miljoner filippinska pesos (cirka 400 000 kr i svensk valuta). Landet har dock fler rekord än bara ett par stora skor! Den 4 maj år 2006 slog de rekord i flest antal kvinnor som ammade under en och samma gång – hela 3 541 kvinnor! Rekordet skedde i huvudstaden, Manila.

Flest nya upptäckta däggdjur…

Just i Filippinerna upptäcks det flest nya däggdjur vår planet än någon annanstans. Bara under de senaste tio åren har 16 nya däggdjur upptäckts och namngetts.

Människohandeln i landet…

Människohandel är ett problem i Filippinerna. Landet har det fjärde största antalet prostituerade barn i världen. Det beräknas vara cirka 375 000 kvinnor och flickor i sexhandeln, främst i åldrarna 15 till 20 år, även om vissa är så unga som bara 11 år.

10 fakta du antagligen inte visste om gränser

10 fakta du antagligen inte visste om gränser

En del gränser mellan länderna är hårt bevakade, medan andra bara går att kliva över, utan något som helst hinder eller passkontroll. Den gräns mellan två länder som betraktas som allra mest välbevakad är den mellan Nord- och Sydkorea. Och just gränser är ett...

10 fakta du antagligen inte visste om Mongoliet

10 fakta du antagligen inte visste om Mongoliet

Mongoliet är en republikansk stat belägen i det inre av Asien, mellan Ryssland i norr och Kina i söder. Landet är indelat i 21 provinser (aimag) samt stadsområdet runt huvudstaden Ulan Bator. Mongoliet har också varit känt som ”Yttre Mongoliet” för att skilja det från...

10 fakta du antagligen inte visste om Hawaii

10 fakta du antagligen inte visste om Hawaii

Hawaii är den yngsta av de 50 amerikanska delstaterna (21 augusti 1959) och är den enda delstaten som består enbart av öar. Den upptar det mesta av ögruppen Hawaiiöarna i centrala Stilla havet, sydväst om kontinentala USA, sydöst om Japan och nordost om Australien....