1
1 point

När man tänker på vildsvin brukar man inte direkt tänka på hur stora de är. När man däremot ser dem ute i det fria i naturen är de minst sagt gigantiska! Det finns fyra olika typer av vildsvin, och dess ursprungliga utbredningsområde sträckte sig från västra Europa till Sydostasien. I Sverige är det inte sällsynt att licensierade jägare ger sig ut på jakt efter vildsvin, då de ofta anses som skadedjur mer än nyttodjur. Här är tio fakta som du kanske inte kände till om just vildsvinen!

Så gamla blir de i regel ute i det fria…

Ett vildsvin brukar bli mellan 4-8 år gamla ute i det fria. Och redan när de är mellan 8-15 månader gamla brukar de bli könsmogna.

Det är ingen idé att du försöker springa ifrån dem…

Vildsvin är kraftfulla och snabba djur trots sin klumpiga framtoning. De kan springa i hastigheter upp till cirka 48 km/h, vilket gör dem till snabba löpare och utmärkta anpassare till sin naturliga livsmiljö!

Äter nästan allt…

Vildsvin är allätare och har en varierad diet, men en betydande del av deras föda består av vegetabilier. Uppskattningar varierar, men cirka 70-90% av vildsvinets diet kan bestå av växter, inklusive rötter, frukter, nötter och grönsaker. De kompletterar sin kost med smådjur, insekter och andra mindre organismer. Deras förmåga att anpassa sig till olika livsmiljöer och deras flexibla kosthållning är en del av vad som gör dem framgångsrika som överlevare.

Är ofta skadliga…

Under letandet efter föda orsakar vildsvinen ofta skador för lantbruket, medan de samtidigt anses kunna vara till fördel för skogsbruket då de äter upp ansamlingar av skadeinsekter såsom barkborrar och bidrar till markberedningen genom sitt bökande. Därför är vildsvinet ett uppskattat vilt i skogarna i bland annat Tyskland och Tjeckien, där det till och med utfodras av skogsägare och jägare.

Skyggheten varierar mellan arter…

Generellt kan man säga ganska lite om vildsvinets skygghet eftersom olika populationer beter sig väldigt olika, bland annat beroende på hybridisering med tamsvin. Vanligtvis undviker de bebyggelse och flyr så fort det känner lukten av en människa. Men det hör inte alls till ovanligheten att djuret har skadat människan när det känt sig trängda eller hotade.

Vi människor och vargar är deras största fara…

Här i Sverige är vargar och vi människor bland de största hoten och farorna för vildsvinen. Vargar kan utgöra ett hot mot vildsvin genom predation, särskilt mot unga eller svaga individer. Samtidigt är människans påverkan på vildsvinspopulationen signifikant, både genom jakt och påverkan på deras livsmiljö.

Människan kan också utgöra en fara för vildsvin genom trafikolyckor, särskilt eftersom vildsvin ibland rör sig nära eller över vägar. Dessutom kan konflikter uppstå i jordbruket på grund av skador på grödor, vilket kan leda till att vildsvin betraktas som skadedjur. Jakt används ofta som en metod för att kontrollera vildsvinspopulationer och minimera deras påverkan på människors intressen och miljön.

Har dubbel päls med olika funktioner…

Pälsen på vildsvin består vanligtvis av två lager: ett yttre lager av hårda och borstiga strån samt en mjukare underull. Den övre pälsen tjänar som skydd mot väder och yttre påfrestningar, medan underullen bidrar till isolering och värme. Färgen på vildsvinspälsen varierar mellan individerna och kan inkludera nyanser av brun, röd, svart eller grå. Denna färgvariation hjälper dem att smälta in i olika omgivningar och ger dem en kamouflageförmåga i naturen.

Har ett bättre luktsinne än hundar…

En rolig och intressant fakta om vildsvin är att de har en utmärkt luktsinne. Deras nosar är extremt känsliga och har till och med fler luktreceptorer än hundar. Vildsvin kan använda sitt kraftfulla luktsinne för att hitta mat och upptäcka faror på långa avstånd. Dessutom är deras nosar så effektiva att de kan upptäcka underjordiska rötter och andra föremål genom att snurra upp jorden med sina känsliga nosar.

Är inte specifikt nattdjur, som många tror…

Vildsvin är mer aktiva under skymningen och natten och kan vara nattaktiva, men de är inte uteslutande nattdjur. De kan vara aktiva under hela dagen och är kända för att vara flexibla när det gäller sin aktivitetsperiod, särskilt i områden där de utsätts för människor och annan påverkan.

De har dock särskilda perioder för vila och sömn, och det är möjligt att de kan söka skydd och vila i sina bon av löv och kvistar under dagen. Ändå bör man vara medveten om att vildsvin kan vara aktiva när som helst under dagen, särskilt om de inte känner sig direkt hotade.

Är ett väldigt renligt djur…

Trots deras vildsinta utseende är vildsvin faktiskt ganska noggranna när det gäller hygien. De badar ofta i lerpölar för att svalka sig, skydda sig mot solen och bli av med parasiter. Denna vana har gett upphov till termen ”lergris” för att beskriva vildsvin i vissa situationer. Så, om du ser vildsvin som njuter av ett lerbakad spa, kan du vara säker på att de tar hand om sitt eget välbefinnande på ett ganska roligt sätt!


Gillar du vad du läste? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 point

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
1
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
1
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
0
win