4
2 delningar, 4 poäng

Får (Ovis) är ett släkte idisslare och förekommer med flera vilda arter. Fårhonan kallas tacka, hanen bagge, gumse eller vädur – en kastrerad bagge kallas hammel – och ungarna kallas lamm. Och får får inte får, får får lamm! Med detta sagt kommer här tio fakta som du kanske inte kände till om just våra älskade och populära får!

Skiljer sig från sin närmsta släkting – geten…

De skiljer sig från sina släktingar getterna (som forskare dock i dag är oense om ifall det ens är närmsta släktingen) genom frånvaron av skägggrövre kroppsbyggnad och genom närvaron av tårsäckar samt genom körtlar mellan klövarna. Även om dessa kännetecken gäller för de flesta arter finns några former som saknar en eller annan av dessa. Både han- och hondjur av vildfår är behornade. Hannarna (baggarna) kan ha ytterst imponerande horn, Den asiatiska rasen urial får upp till en meter långa horn, och den största vilda arten argali (Ovis ammon) ännu större. Honorna (tackorna) har betydligt mindre horn. Baggens horn är oftast kraftiga och starkt vridna medan tackornas är lättare bakåtböjda. Får har 54 dessutom kromosomer, medan getter har 60 kromosomer..

Europeiska fårarter dog ut för 3 000 år sedan…

Ursprungliga arter av vildfår finns idag i östra Asien, samt i Nordamerika och Nordafrika. I Europa lever den europeiska mufflon (se bild nedanför) vilt på Korsika och Sardinien, men det har varit under diskussion om denna i själva verket är införd av människan under stenåldern som något av de allra första tamfåren. Alla andra europeiska fårarter dog ut för cirka 3 000 år sedan, de sista på Balkan.

Förekommer mest i bergområden…

De flesta fåren lever i bergsregioner, men det finns även populationer – till exempel en grupp av tjockhornsfår – som förekommer i öknar.

Störst horn bestämmer…

Får är vanligen aktiva på dagen, men ibland vilar de under dagens hetaste timmar och letar därför föda under natten också. Honor lever tillsammans med sina ungdjur i grupper som ibland förenar sig till större hjordar. Hannar är utanför parningstiden skilda från honorna och lever ensamma eller i egna grupper. I dessa grupper finns en hierarki som i regel är beroende på hornens storlek. Har två hannar ungefär lika stora horn utkämpas strider om rangordningen.

Lammet kan i regel stå redan en timma efter födseln…

De arter som lever i Nordamerika föder normalt bara ett lamm, men hos asiatiska arter förekommer flera lamm åt gången. Lammen lär sig normalt att stå redan inom en timme efter födseln för att sedan kunna följa med sin mamma och resten av flocken. Det tar några månader innan honan sluter att ge di och efter ett till sju år är ungdjuren könsmogna.

Har ett utomordentligt gott minne…

Får har ett mycket gott minne. De kan minnas minst 50 enskilda får och människor i åratal framöver. De gör detta genom att använda en liknande neuralprocess samt en del av hjärnan som likväl människor använder för att komma ihåg. De kan också lösa problem och anses i princip att ha en lika hög IQ som en nötkreatur eller gris.

Kommunicerar med hjälp av olika läten…

Liksom flera andra arter, inklusive människan, gör fåren olika läten för att kommunicera fram olika känslor. På samma sätt visar de också känslor genom ansiktsuttryck. Forskning har även påvisat att får kan uppvisa känslor genom öronens positioner

Självmedicinerar vid behov…

Får skiljer sig inte alltför mycket från oss människor. Precis som oss har de en tendens för att självmedicinerna när de har vissa sjukdomar. De kommer att äta särskilda växter vid sjukdom som får dem att må bättre.

Kan se oerhört brett…

Får har utmärkt periferiseende. Deras stora, rektangulära pupiller låter dem att se nästan 360 grader. I själva verket kan de se bakom sig utan att ens vända på huvudet, med undantag från några döda vinklar.

Egypterna ansåg fåren som heliga…

Egyptierna trodde att fåren var heliga. De hade även dem mumifierade när de dog, precis som människor.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

4
2 delningar, 4 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
3
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
1
fun
geeky geeky
2
geeky
love love
4
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
2
win