1
1 poäng

Ostron (Ostreidae) är namnet på olika typer av mollusker (blötdjur) som lever på hårt underlag i grunt, ganska varmt, salt och rent vatten. Skalet består mest av kalk, och innanför detta finns en mjuk kropp, som också är en populär maträtt. Oavsett om man gillar att äta ostron eller inte, så är det minst sagt ett intressant blötdjur! Nedan följer tio fakta som du bör känna till!

Livnär sig på plankton…

Ostronen livnär sig av plankton som de filtrerar från vatten genom gälarna och har en stark adductormuskel, som används för att hålla skalet stängt.

Kan bli riktigt stora…

Ostron är hermafroditer, vilket innebär att varje individ har både manliga och kvinnliga reproduktiva organ. Ett ostron kan bli över 30 år gammalt, varpå dess skaldiameter då kan överstiga 30 centimeter. Men de flesta ostronarter har en kortare livscykel och växer snabbt under de första åren av sitt liv.

Äts gärna levande om det är färskt…

Somliga arter i denna grupp är högt prissatta som mat, både råa och tillagade. Om ostronet äts färskt är det i regel levande när man öppnar skalet.

Större bestånd under bronsåldern…

Fram till 2006 har bara arten europeiskt ostron (Ostrea edulis) funnits ibland ostron som lever naturligt i Sverige. Här förekommer den endast på västkusten eftersom den kräver en salthalt på minst 25 promille för att kunna fortplanta sig; även här lever den på gränsen av sitt utbredningsområde. Den är relativt sällsynt, men där den finns är det på tre till sex meters djup, längs skalgrusbankar i skyddade vikar. Under perioder med varmare klimat, till exempel under bronsåldern, var beståndet betydligt större och mer livskraftigt.

Filtrerar och renar vatten…

Ostron är oerhört duktiga på att filtrera och rena vatten. Under bara en timma kan ett enda ostron filtrera upp till 7,57 liter vatten. Det vill säga att tio ostron under ett dygn kan filtrera upp till 1 800 liter med vatten.

Sjöstjärnor ett problem för ostronfiskare…

Sjöstjärnor har alltid varit glada i att äta ostron. Förr i tiden försökte ostronfiskare förhindra detta genom att bryta sjöstjärnorna i två delar för att sedan kasta tillbaka dem i vattnet igen. Men vad man inte visste på den tiden var att sjöstjärnor regenererar och istället duplicerar till två, vilket bara förvärrade problemen för ostronfiskarna.

Små krabbor som lever i ostronen…

Små krabbor kan leva inom ostronens skal. De använder ostronen som skydd och lever på maten som ostronen fångar in till sig själv. Dessa krabbor anses själva vara ätbara och delikatessklassade. Se bild nedanför.

Kan orsaka vinterkräksjuka…

75% av alla ostron i Storbritannien innehåller NorovirusetNorovirus, även känt som norwalkvirus, är ett virus inom familjen calicivirus och orsakar vinterkräksjuka.

Romarna ansåg ostronet sexuellt…

Den romerska kejsaren Vitelius åt en gång 1 000 ostron under en enda lång sittning. Det var också vanligt att äta ostron under romerska sexorgier, då man trodde att ostronen stärkte potensen.

Oerhört sällsynt med pärlor…

Vid en skörd på 2,5 ton av pärlostron ger endast tre eller fyra ostron pärlor. Långt tillbaka i tiden användes pärlorna som amuletter och betalningsmedel. På grund av massfiske under 1960-talet är arten dock utrotningshotad.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
1
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
0
win