1
1 point

Hundratusentals nya videoklipp laddas dagligen upp på YouTube. Att lyckas bli en stjärna där är ungefär lika sannolikt som att få ett flygplan i huvudet. Men vem vet, kanske är du nästa stjärna? Åtminstone en svensk, ”Pewdiepie”, har lyckats bli en av YouTubes största stjärnor. Här är tio fakta som du bör känna till om videojätten.

Otroliga datamängder…

Varje minut laddas det upp i genomsnitt över 100 timmar av videomaterial på YouTube. Varje minut…

Över 100 år gammalt klipp…

Katt- och hundvideos är som bekant något av det mest populära som finns på YouTube, men visste du att den äldsta kattvideon som finns uppladdad på YouTube dateras så långt bak som till 1894?

Fick uppdatera räkneverket…

Det mest sedda video YouTube-klippet i skrivande stund är som bekant Gangnam Style med den sydkoreanska popartisten Psy. Men YouTube var tvungna att uppdatera funktionen i räkneverket just på grund av att den fick fler tittare än vad räknaren kunde uppnå.

Den superrika och sura katten…

YouTube-stjärnan Grumpy Cat (på bilden nedan) tjänade mer pengar år 2014 än vad den Oscar-vinnande skådespelerskan Gwyneth Paltrow gjorde.

In och testa…!

Om du söker på ”Do the Harlem Shake” i YouTubes sökfält kommer sajten även att göra ”Harlem Shake” för dig.

En mindre ärorik kategori…

Den mest ogillade videon på YouTube är Justin Biebers Baby, med över 5 700 000 ogilla-markeringar i skrivande stund.

Förlitar sig mycket på datorstyrd censur…

YouTube tillämpar en policy för att skydda användare och upprätthålla communityregler. Deras automatiserade system använder maskininlärning för att upptäcka och ta bort olämpligt innehåll. Ibland kan detta dock leda till överkänslighet, och till och med oskyldigt innehåll kan råka ut för censur. Youtubes utmaning är att hitta rätt balans mellan att skydda användare och att undvika överdriven censur.

Anne Frank går att skåda i ett klipp…

Anne Frank finns med på video på videoströmtjänsten. Detta när hon lutar sig ut från ett fönster för att kunna se ett bröllop bättre.

Ta del av gratis en produktionsstudie…

YouTube har en produktionsstudie baserad i den amerikanska staden Los Angeles som vem som helst får använda gratis – förutsatt att du har över 10 000 prenumeranter.

Visade sig till slut bli en bra affär…

Den kvinna som hyrde ut sitt garage till Googles grundare, Larry Page och Sergey Brin, år 1998 är numer VD för YouTube. Godhet lönar sig med andra ord.


Gillar du vad du läste? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 point

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
1
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
1
win