10 fakta du antagligen inte visste om Argentina

06HBTQ viktigt för landets politiker…
Argentina var det första latinska land som tillät samkönade äktenskap år 2010. De var också först i hela Sydamerika med den nya lagen. Landet i fråga var också det första som juridisk godkände att ett barn har två pappor. Barnet, som föddes i Buenos Aires år 2012, har fått två pappor listade på sitt födelsecertifikat.

07

Maradona har en egen religion och öl tillverkas av politiska partier…
Den numer pensionerade fotbollslegenden Diego Maradona (se bild nedanför) har fått en helt egen religion uppkallad efter sig, men det är inte han själv som ligger bakom det – utan hans fans! Det hör heller inte till ovanligheten att alla politiska partier har ett eget ölmärke uppkallat efter sig, som de tillverkar och distribuerar på egen hand.

argentina3

08Fingeravtryckstekniken härstammar från det sydamerikanska landet…
Argentina var det första landet i världen med att använda sig utav fingeravtryck för att avgöra om en person var skyldig till ett brott eller inte. Den första kända exemplet på fingeravtryck skedde i juni 1892, när polisen använde ett blodigt fingeravtryck, som var kvar på en dörr, för att matcha Francisca Rojas till dödandet av hennes två barn. Francisca Rojas dömdes till skyldig för morden.

09

Vin + Argentina = Sant…
Argentina har varit en av världens ledande producenter av vin sedan 1500-talet och har cirka 1 800 aktiva vingårdar (se bild nedanför) som producerar idag. Idag är de dock ”bara” det femte ledande landet när det kommer till vinproduktioner här i världen.

argentina4

010En halv miljon illegala aborter per år…
Abort är fortfarande officiellt väldigt begränsat i Argentina, förutom i fall av våldtäkt eller om moderns liv är i fara på grund av graviditeten. Men åtminstone sker över 500 000 illegala aborter årligen i landet, vilket räknas som något av de högsta siffrorna i världen.
Läs även
brasilienfokus
10 fakta du antagligen inte visste om Brasilien

Föregående sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar