10 fakta du antagligen inte visste om vin

Vem gillar inte att avnjuta ett glas rött eller vitt vin på kvällen framför brasan efter en lång arbetsdag? Eller kanske till en stor köttbit som du eller din sambo har kämpat med i timmar? Vin avnjuts världen över och finns i tiotusentals olika smaker och förpackningar. Här är tio fakta som du bör känna till om vinet! 

01) I antika Grekland skulle middagsvärden ta den första klunken från vinet som det bjöds på, detta för att säkerställa gästerna om att vinet inte förgiftad.

02) Under vinprovningar tenderar kvinnor att känna smaken av vinet bättre än vad männen gör. Detta för att en kvinna i regel har ett bättre och mer utvecklat luktsinne än vad män har, vilket är en stor del av vinprovningen och påverkan på smaken.

03) Enligt en italiensk studie hävdas det att kvinnor som dricker två glas vin om dagen har bättre sex än de som inte dricker något vin alls. Huruvida man vill tro på detta eller inte är upp till var och en, men ha i åtanke att italienarna kom ju på pizzan och kan onekligen ha fel om detta!

vin1

04) Under romartiden förbjöds kvinnor att dricka vin, och en man som kom på sin hustru att dricka hade all rätt till att avrätta henne. Skilsmässa på samma grunder är dokumenterade senast i Rom 194 f.Kr.

05) Världens äldsta upphittade vinflaska dateras så långt som till år 325 och hittades i närheten av den tyska staden Speyer. Idag finns undret att beundra på det historiska museet ”der Pfalz” i Tyskland.

06) Det finns allt fler vetenskapliga bevis för att ett måttligt och regelbundet vindrickande kan minska risken för hjärtsjukdomar, Alzheimers, stroke och även sjukdomar i tandköttet.

07) Kalifornien, USA, är världens fjärde största vinproducent, efter Frankrike, Italien och Spanien.

vin2

08) När du provsmakar viner, håll vinet i munnen för en stund eller två för att sedan antingen svälja det eller, företrädesvis, spotta ut det, vanligen i en spottkopp . Ett riktigt gott vin kommer att ha en lång eftersmak, medan ett sämre vin kommer att ha en kort eftersmak. Grattis, nu är även du en vinprovare av högsta kaliber!

09) Vin som har en vattnig smak har med största sannolikhet blivit till när vindruvorna plockats under en regnperiod.

10) Av tradition ska man först servera lättare viner och sedan successivt öka till lite tyngre viner under en måltid. Dessutom bör vitt vin serveras före rött, yngre vin före äldre och torrt vin innan sött.

BONUS) Det finns faktiskt ett rätt och ett fel sätt att hålla i ett vinglas. Vinglas bör alltid hållas i ”stammen” av glaset, eftersom värmen från din han annars kommer att höja temperaturen på vinet.

 

Läs även
beerfokus
10 fakta du antagligen inte visste om öl

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar