10 fakta du antagligen inte visste om graviditet

Många av oss känner nog igen humörsvängarna från en havande kvinna. Antingen har du upplevt det själv eller så har du stått jämte och suckat. Men det är ganska fantastiskt och fascinerande vad den mänskliga kroppen genomgår och kan göra i samband med en graviditet. Här är tio fakta du antagligen inte visste om graviditet.


01) Tonåringar i USA och Europa har en ganska jämn och liknande nivå av sexuell aktivitet. Dock är de europeiska tonåringarna mer benägna än de amerikanska att använda preventivmedel, vilket resulterat i att tonårsgraviditeter är flerfallet vanligare i USA än Europa.

02) MTV:s succéprogram ”16 And Pregnant” har gett effekt i USA. Det är bevisat att programmet har påverkat amerikanska tonåringar så pass mycket att tonårsgraviditeter har minskat.

03) Billiga graviditetstest har visat sig vara minst lika känsliga och bra som de dyrare graviditetstesten. Så lägg inte mer pengar än nödvändigt.

graviditet1

04) Fram till 1960-talet gjorde man ett minst sagt märkligt graviditetstest. Eftersom ingen annan teknik fanns var man tvungen att injicera en kvinnas urin i en kvinnlig afrikansk klogroda. Om kvinnan visade sig gravid skulle grodans ägglossning påbörjas inom 12 timmar.

05) Under sin graviditet har vissa kvinnor en tendens att färga sin toalettsits lila efter att ha suttit på porslinet.

06) Varje gravid kvinna i Finland får en speciell leverans från Maternity Box, som inkluderar barnkläder och andra nödvändiga föremål, så som blöjor, sängkläder, trasor, handdukar, filt, böcker med mera. Boxen går också att använda som säng till bebisen. Varför har vi inte detta i Sverige?

graviditet2

07) 1991 hölls en kvinna levande trots att hon var hjärndöd. Anledningen var att hon var gravid. Tre månader senare kunde en frisk son födas ur henne.

08) Gravida kvinnor drabbas av graviditetsillamående för att skydda det ofödda fostret i sitt mest sårbara skede; när orgranen börjar utvecklas. Kräkningarna hos mamman hjälper till att rensa ämnen som normalt bär på mikrober eller toxiner.

09) 1 på 2 500 kvinnor vägrar erkänna att de är gravida under förlossningen. Frågan är bara hur man förklarar det som kommer ur en?

10) Hormonerna som frigörs vid amning hjälper till att krympa livmodern till dess ursprungliga storlek snabbare.

 

Läs även
bebisarfokus
10 fakta du antagligen inte visste om bebisar

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar