2
2 poäng

Argentina är det näst största landet i Sydamerika bildat som en federation av 23 provinser och en självständig stad vid namn Buenos Aires. Precis som Brasilien har Argentina främst gjort sig ett namn på kartan tack vare sina utomordentliga fotbollskunskaper – men landet är egentligen så mycket mer än bara fotboll och Lionel Messi! Argentina är det åttonde största landet i världen till ytan och är befolkningsmässigt den fjärde största spansktalande nationen efter Mexiko, Colombia och Spanien. Det är även världens största spanskspråkiga land sett till ytan. Argentina gör anspråk på de brittiska utomeuropeiska territorierna Falklandsöarna/Maldiverna och Sydgeorgien och Sydsandwichöarna. Det gör även anspråk på en del av Antarktis, även om processen med olika länders anspråk på delar av Antarktis avbröts av Antarktisfördraget. Här är ytterligare tio fakta – förutom fotboll – som du behöver känna till om Republiken Argentina!

Argentina fick sitt namn efter en legend…

Namnet ”Argentina” härstammar från det latinska ordet argentum, som betyder silver. Förr i tiden trodde européer att landet var fullt av silver, och enligt legenden skulle det också finnas ett berg i Argentina, helt gjort av silver. Ryktet om silverberget nådde spanjorerna under år 1524.

Argentinarna skiljer sig mest i världen…

Landet sägs ha den högsta andelen av fall när det kommer till äktenskapsbrott bland hela Sydamerika. Att skilja sig har varit lagligt i landet sedan 1987, och nu rankas Argentina också till att ha den högsta andelen skilsmässor i världen.

Franciscus är den första icke-europeiska påven…

Franciscus, den 266:e påven av den romersk-katolska kyrkan, är född i Argentina och den första icke-europeiska som har valts att verka som påve i Vatikanstaten. Innan han blev påve var han präst, ärkebiskop och kardinal i den katolska kyrkan.

58 000 bildrutor krävdes för att skapa världens första animerade film…

Argentinaren Quirino Cristiani var först i världen med att skapa en animerad film. Den animerade filmen El Apóstol (se bild nedanför) skapades år 1917 och var hela 70 minuter lång. Totalt gick det åt över 58 000 bilder för att skapa den 70 minuter långa animerade filmen.

Inget annat land lyssnar så mycket på radio…

Det finns ingen nation i hela världen som lyssnar på radio så mycket som argentinarna gör. I snitt lägger en medelargentinare hela 2.1 timmar per vecka på att lyssna på radio – istället för att använda sig utav internet eller TV. Inget annat land har ett så högt snitt!

HBTQ viktigt för landets politiker…

Argentina var det första latinska land som tillät samkönade äktenskap år 2010. De var också först i hela Sydamerika med den nya lagen. Landet i fråga var också det första som juridisk godkände att ett barn har två pappor. Barnet, som föddes i Buenos Aires år 2012, har fått två pappor listade på sitt födelsecertifikat.lar in.

Maradona har en egen religion…

Den numer pensionerade fotbollslegenden Diego Maradona (se bild nedanför) har fått en helt egen religion uppkallad efter sig, men det är inte han själv som ligger bakom det – utan hans fans! Det hör heller inte till ovanligheten att alla politiska partier har ett eget ölmärke uppkallat efter sig, som de tillverkar och distribuerar på egen hand.

Fingeravtryckstekniken härstammar från det sydamerikanska landet…

Argentina var det första landet i världen med att använda sig utav fingeravtryck för att avgöra om en person var skyldig till ett brott eller inte. Den första kända exemplet på fingeravtryck skedde i juni 1892, när polisen använde ett blodigt fingeravtryck, som var kvar på en dörr, för att matcha Francisca Rojas till dödandet av hennes två barn. Francisca Rojas dömdes skyldig för morden.

Vin + Argentina = Sant…

Argentina har varit en av världens ledande producenter av vin sedan 1500-talet och har cirka 1 800 aktiva vingårdar (se bild nedanför) som producerar idag. Idag är de dock ”bara” det femte ledande landet när det kommer till vinproduktion här i världen.

En halv miljon illegala aborter per år…

Abort är fortfarande officiellt väldigt begränsat i Argentina, förutom i fall av våldtäkt eller om moderns liv är i fara på grund av graviditeten. Men åtminstone sker över 500 000 illegala aborter årligen i landet, vilket räknas som något av de högsta siffrorna i världen.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

2
2 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
1
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
1
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
0
win