10 fakta du antagligen inte visste om filmen Captain Phillips

06Ytterligare fyra kapningsförsök har ägt rum…
Containerfartyget MV Maersk Alabama, som blev kapat av de somaliska piraterna, har i verkligheten råkat ut för ytterligare fyra kapningsförsök. Alla försök har dock misslyckats och än idag flyter fartyget omkring i trakterna kring den somaliska kusten på uppdrag av sin ägare; danska Maersk Line.

07

I verkligheten tog piraterna med sig pengarna…
Till skillnad från vad som hände i filmen Captain Phillips tog piraterna som kapade Maersk Alabama de 30 000 dollarna från säkerhetsskåpet med sig på livbåten. När marinen dödade dem alla och räddade kaptenen gick pengarna inte att hitta någonstans, och än idag saknas de.

captainphillips3

08I verkligheten blev kaptenen stämd av en besättningsmedlem efteråt…
I verkligheten stämde en av männen från Richard Phillips besättning honom efter incidenten. Han hävdade att Phillips var väl medveten om faran i somaliskt vatten men i alla fall gick in och äventyrade allas säkerhet eftersom han ville få transporten till hamnen snabbare, detta trots att rederiet hade skickat honom en rådgivande varning om att undvika de somaliska kusterna.

09

Tom Hanks blev nerspydd under tagningarna i livbåten…
Tom Hanks har hävdat i en intervju att alla scener i livbåten faktiskt filmades i en skalenlig modell och befann sig i vatten hela tiden under tagningarna, vilket resulterade i att besättningsmedlemmarna blev sjösjuka och spydde ner Tom Hanks.

captainphillips4

010Egentligen skulle piraterna inte ha kidnappat …
I verkligheten var det från början tänkt att piraterna som ockuperade fartyget och kidnappade besättningsmedlemmarna skulle möta upp med andra piratgrupper i kustområdet, som höll andra kidnappade offer i sitt våld. Deras uppgift skulle vara att ge de andra piraterna eskort, men så blev aldrig fallet när de istället fick syn på MV Maersk Alabama.

 
Läs även
forrestgump-fokus
10 fakta du antagligen inte visste om Forrest Gump

Föregående sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar