10 fakta du antagligen inte visste om Asien

Med över fyra miljarder människor och en yta på 30% av jordens totala markyta är Asien utan tvekan vår världs mest tätbefolkade och största del. Fem av de största religionerna vi har här på planeten härstammar från asiaterna och många av de tidigare utvecklingsländerna har kommit att bli stormakter på senare år med en stor påverkan på ekonomin. Vi tar därför och reder ut det viktigaste du behöver veta om Asien!01) Hela 90% av allt ris som konsumeras i världen äts faktiskt av asiaterna.

02) Cirka 50% av alla asiater har problem att metabolisera alkohol på grund av en saknad leverenzym som behövs för att bearbeta den.

03) Nepal var det första landet i Asien som introducerade homoäktenskap. Det har också förbjudit dödsstraff.

asien1

04) Hjärnor från apor äts som en delikatess i delar av Kina, södra Asien och även i vissa delar av Afrika.

05) Filippinerna har den långsammaste hastigheten på internet i hela Sydostasien med en medelhastighet på 3,54 Mbps.

06) En populär delikatess i bland annat Kina, Thailand och andra asiatiska länder är friterade kackerlackor. Mums!

07) Det uppskattas att Djingis Khan dödade omkring 40 000 000 människor i Asien och även Europa.

asien2

08) Under år 2010 hade de asiatiska länderna totalt över 3 300 000 dollarmiljonärer, något under Nordamerika med 3 400 000 dollarmiljonärer. I dag har Asien dock gått om Amerika när det kommer till antalet miljonärer.

09) Totalt sju av världens tio mest tätbefolkade städer finns i Asien. Dessa är Shanghai, Peking, Istanbul, Karachi, Bombay, Guangzhou och Delhi. Likaså återfinns nio av de tio högsta byggnaderna i världen i Asien.

10) Japan har den näst äldsta befolkningen i världen med en genomsnittsålder på 44,6 år. Över 50 000 människor bosatta i Japan är över 100 år gamla. Det är endast Marocko som har en äldre genomsnittsålder än Japan.

BONUS) Kina och Indien utgör tillsammans totalt en tredjedel av världens befolkning.

 

Läs även
afrikafokus
10 fakta du antagligen inte visste om Afrika

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar