10 fakta du antagligen inte visste om Afrika

Afrika är till ytan större än USA, Kina, Indien, Mexiko och delar av Europa tillsammans. Trots att det finns en stor del av jordens naturresurser i Afrika har världsdelens länder aldrig lyckats bli något direkt rika. Både fattigdom och sjukdomar är vilt utbrett. Här är tio fakta som du måste veta om Afrika, som du antagligen inte hade en aning om.01) Det kan kännas som att Afrika ligger oändligt långt bort, och för oss svenskar kanske fallet också är så. Men i själva verket ligger Afrikas kust bara 14,3 km långt bort från Europas kust. Det finns även planer på att bygga en bro mellan Europa och Afrika.

02) Afrika är hemmet för de två största landdjuren vi har på jorden, elefanten och giraffen.

03) Urtidsmänniskor som fortfarande existerar på vissa platser på kontinenten använder idag samma verktyg och redskap som har hittats av människor som dateras 40 000 år tillbaka.

afrika1

04) 41% av alla barn i Afrika mellan åldrarna 5-14 är involverade i barnarbete.

05) Människor i Afrika och Asien får i snitt vandra sex kilometer för att samla på sig färskt vatten.

06) Mellan år 1525 och 1866 kidnappades och samlades in över 12,5 miljoner afrikaner för att arbeta som slavar i USA.

07) Facebook har över 100 000 000 aktiva användare på den afrikanska kontinenten. Inte nog med detta, Facebook har som mål att nå ut till alla, och har därför planer på att släppa ”Wi-Fi-ballonger” över kontinenten, utrustade med internet som användare kan koppla upp sig mot.

afrika2

08) 96 afrikanska elefanter blir dödade i Afrika varje dag. Till största delen är det illegal jakt där betarna är deras huvudsakliga byte.

09) Man kan tro att tigrar, lejon eller andra rovdjur ska vara det farligaste för människan på kontinenten, men icke. Det är flodhästar som varje år orsakar flest dödsfall bland afrikanerna.

10) Sydafrika kallas ofta för ”regnbågsnationen”, men det har ingenting med homosexualitet att, utan för att landet i fråga har 11 officiella språk.

Bonus) Närmare hälften av allt utvunnet guld på jorden kommer från en och samma gruva: Witwatersrand, Sydafrika.

 

Läs även
maltafokus
10 fakta du antagligen inte visste om Malta

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar