10 fakta du antagligen inte visste om Cypern

06Kallas för ”kärlekens ö” – av flera anledningar…
Som historien lyder, var Cypern födelseplatsen för den grekiska kärleksgudinnan Afrodite. Med dess långa historia av kärlek ingår också det faktum att det var en gåva från Antony till Cleopatra; hon brukade tydligen inhemska växter för att göra sin egen exotiska parfym. En annan myt säger att Richard Lejonhjärta hoppade över ett år av korstågen för att bo där när han blev kär i en lokal kvinna.

07

Självständighet kom sent…
Republiken Cypern föddes inte förrän år 1960. Innan dess passerade ön från en nation till en annan under loppet av hundratals år. Ön var under brittiskt styre från 1878 fram tills självständighet beviljades 1960. 

08Somrarna är långa…
Du kan förvänta dig en genomsnittlig säsong att pågå ungefär tre till fyra månader (beroende på var du bor i världen). Men tack vare Cyperns subtropiska klimat varar sommaren på Cypern i otroliga åtta månader, från april till november, med en medeltemperatur som håller cirka 23,8 grader Celsius.

09

Du kan åka skidor och sola på stranden under samma dag…
De vackra stränderna är något av ett varumärke för Cypern, och tack vare höjden på Troodosbergen (cirka 2 000 meter på den högsta punkten) kan invånare och turister promenera på varma stränder och snart åka skidor i bergsbackarna under en och samma dag (deras första skidort är för närvarande under uppbyggnad).

010Prisbelönta stränder…
Som tidigare nämnt är stränderna lite av Cyperns varumärke, och turismen är viktig för landets ekonomi. Fler än 55 stränder på Cypern har tilldelats EU:s blå flagga för renlighet och säkerhet.
Läs även

10 fakta du antagligen inte visste om Malta

Föregående sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar