10 fakta du antagligen inte visste om Grekland (del 1)

Tzatziki, fetaost, gyros, grekisk sallad, souvlaki, moussaka. Listan kan göras lång med godsaker som vi svenskar uppskattar i det grekiska köket. Och hur trevligt är det inte att få in en liten ouzo efter maten på någon mysig grekisk taverna? Men oavsett hur vi turister upplever landet så är det ekonomiska läget för grekerna själva mycket ostabilt.

Här kommer tio fakta du antagligen inte visste om de olympiska spelens hemland!01) Enligt flera undersökningar gjorda av företaget Durex så är grekerna det mest sexuellt aktiva folket i hela världen. I genomsnitt så hade grekerna sex 164 gånger per år medans japanerna fick nöja sig med 48 gånger per år.

02) Den välbesökta ön Rhodos är en av Europas soligaste öar. När solen skiner ca 300 dagar per år så kan väl inte någon klaga?

03) Ungefär 13% av alla ord i ett engelskt lexikon härstammar ifrån grekiska ord.

29000604-The-Greek-alphabet

04) Kleisthenes hette en man som föddes 570 år före Kristus. Han blev känd som ”Fadern till den atenska demokratin” efter att ha infört den första demokratin i världen. Tack Kleisthenes!

05) I Grekland säljs det i genomsnitt 2996 cigaretter per vuxen person och år. Det är den högsta siffran i hela världen.

06) Under ett tal ifrån andra världskriget så kallade Adolf Hitler grekerna för dem modigaste männen som kämpat emot dem. Winston Churchill sägs även ha sagt att ”Greker krigar inte som hjältar, hjältar krigar som greker”.

07) Det finns grekiska olivträd från 1200-talet som än idag producerar oliver.

12038927

08) Ordet ”Lesbisk” härstammar ifrån den grekiska ön Lesbos. Ungefär 600 år före Kristus föddes en kvinna vid namn Sapfo på denna ö. Hon är den första kända kvinnliga poeten i historien. Dikterna som hon skrev handlade ofta om hennes kärlek till andra kvinnor.

09) Grekland tar emot nästan dubbelt så mycket turister varje år som det finns invånare i landet!

10) Oavsett vart du än befinner dig i Grekland så är du aldrig längre än 14 mil från havet.

 

Läs även
76893
10 fakta du antagligen inte visste om Spanien

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar