3
3 poäng

Ordet vetenskap uppkom först år 1833 och inkluderar ett oerhört brett område. Med det lilla sagt bjuder vi hör på tio fakta som du antagligen inte visste om vetenskap sedan tidigare!

Nya djur upptäcks ständigt…

Forskare upptäcker regelbundet nya arter, men antalet varierar över tiden. Under senare år har upptäckten av nya arter legat på några tusental per år globalt sett.

Urin kan vara bra till mycket…

Forskare har lärt sig att få tänder att växa med hjälp av urin. Urin kan tyckas vara hjälpsamt i många forum, då man även har lärt sig att ladda en mobiltelefon med hjälp av den gulfärgade vätskan.

Spermier upptäcktes genom mikroskopisk observation…

Fram till år 1677 visste ingen om spermier. Det var tills Antony Van Leeuwenhoek, en holländsk mikroskoptillverkare, upptäckte dem när han observerade sin egna sperma under sin egna uppfinning. Detta belyser bara ett av alla de genombrott som gjorts på grund av mikroskopets utveckling.

Solrosor har visat sig effektivt mot radioaktivt avfall…

Solrosor kan användas för att städa upp radioaktivt avfall. Studier har påvisat att solrosor hjälper till att få ner den radioaktiva nivån.

Så ofantligt stor är vår egna galax…

Det skulle ta ljuset cirka 100 000 år att färdas genom Vintergatan, vår egen galax, från ena kanten till den andra. Vintergatan har en diameter på cirka 100 000 ljusår. Det sätter perspektiv på hur fruktansvärt stor vår galax egentligen är.

Katolsk präst tog fram Big Bang…

Den moderna Big Bang-teorin formulerades av den belgiske katolske prästen och astronomen Georges Lemaître1920-talet. Lemaître föreslog att universum en gång var mycket kompakt och hett och expanderade sedan från denna ursprungliga punkt.

Grönsaker mer utvecklade än oss människor…

Tomater har fler gener än en människa. Likaså har potatisen fler kromosomer än oss människor. 

Människan delar hälften av sin DNA med bananer…

Vänner delar fler DNA med varandra när det kommer till immunsystemets gener än främlingar. Likaså delar människan cirka 50% av sina gener med en banan. Just precis, bananer.

Saturnus skulle tekniskt sett flyta…

Om man skulle lägga planeten Saturnus i en gigantisk skål med vatten skulle den flyta. Dessvärre har vi inte så stora mängder vatten eller ens resurser för att prova experimentet i verkligheten.

Zombieapokalyps kan uppenbarligen bli verklighet…

Tack vare upptäckter av nya hjärnparasiter tror nu en majoritet av forskare på att en zombieapokalyps tekniskt sett skulle kunna bryta ut i verkligheten. Du har väl ett skyddsrum?


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

3
3 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
1
love
lol lol
1
lol
omg omg
0
omg
win win
1
win