3
3 poäng

Tzatziki, fetaost, gyros, grekisk sallad, souvlaki, moussaka. Listan kan göras lång med godsaker som vi svenskar uppskattar i det grekiska köket. Och hur trevligt är det inte att få in en liten ouzo efter maten på någon mysig grekisk taverna? Här kommer tio fakta du antagligen inte visste om de olympiska spelens hemland – Grekland!

Greker är mest sexuellt aktiva i världen…

Enligt en undersökning gjord av företaget Durex så är grekerna det mest sexuellt aktiva folket i hela världen. I genomsnitt så hade grekerna sex 164 gånger per år medan de stackars japanerna fick nöja sig med ett genomsnitt på bara 48 gånger per år.

Europas soligaste plats…

Den välbesökta ön Rhodos (på bilden nedanför) är en av Europas soligaste öar. När solen skiner cirka 300 dagar per år så kan väl inte någon klaga?

En stor del av vårat språk härstammar från grekiskan…

Ungefär 13% av alla ord i ett engelskt lexikon härstammar på något sätt från grekiska ord.

Här föddes den moderna demokratin…

Kleisthenes hette en man som föddes 570 år före Kristus. Han blev känd som ”Fadern till den atenska demokratin” efter att ha infört den första moderna demokratin i världen. Tack Kleisthenes!

Grekerna röker även mest i världen…

I Grekland säljs det i genomsnitt 2 996 cigaretter per vuxen person och år. Det är den högsta siffran i hela världen. Det finns med andra ord inget annat land som röker så som grekerna gör per capita.

Ett krigsfolk, enligt Hitler…

Under ett tal från andra världskriget så kallade Adolf Hitler grekerna för de modigaste männen som kämpat emot tyskarna. Winston Churchill sägs även ha sagt att ”Greker krigar inte som hjältar, hjältar krigar som greker”.

En av världens största exportör av olivolja…

Det finns grekiska olivträd från 1200-talet som än idag producerar oliver. En stor del av den olivolja vi konsumerar exporteras dessutom från just Grekland.

Första kända kvinnliga poeten…

Ordet lesbisk” härstammar från den grekiska ön Lesbos. Ungefär 600 år före Kristus föddes en kvinna vid namn Sapfo på denna ö. Hon är den första kända kvinnliga poeten i historien. Dikterna som hon skrev handlade ofta om hennes kärlek till andra kvinnor.

Lever på turismen…

Grekland tar emot nästan dubbelt så mycket turister varje år som det finns invånare i själva landet! Detta gör turismen till en av de viktigaste inkomstkällorna för landet.

I Grekland har du alltid nära till havet…

Oavsett var du än befinner dig i Grekland så är du aldrig längre än 14 mil från havet. Och tur är det väl, med tanke på det varma klimatet!


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

3
3 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
1
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
2
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
2
win