10 fakta du antagligen inte visste om cigaretter

Människan har under alla tider dragits till droger och andra ting som kan vara av onyttiga vanor. Cigaretter är inte direkt något nytt, men något som är oerhört problematiskt och kostsamt för vårat samhälle. Röker du? Då kanske du skulle läsa tio fakta om cigaretter som alla bör känna till.

01) Man brukar räkna med att varje cigarett man röker drar ner din livslängd med 11 minuter. Självklart är detta bara ett ungefärligt påstående och är oerhört individuellt, och hur släktsjukdomar ser ut spelar in en stor roll.

02) Varje cigarett innehåller 4 800 olika kemikalier. 69 av dessa kemikalier är cancerframkallande. Kan tyckas lite att endast ett så få i antal orsaker cancer, men de specifika kemikalierna gör större skada än man kan föreställa sig.

03) I de flesta europeiska länder är det fullt lagligt att vara minderårig och röka. Polisen är med andra ord maktlösa. Däremot är det olagligt att sälja eller köpa ut till minderåriga. 18 år för tobaksköp gäller i de flesta europeiska länder, däribland Sverige.

cigaretter2

04) Bara i USA dör cirka 50 000 människor i andrahandsrökning årligen. Det är en ganska stor siffra, och kanske något alla rökare vid busskurerna bör tänka på.

05) Cirka 15 miljarder cigaretter röks dagligen världen över. Den största konsumenten av cigaretter är Indien. Kanske inte så konstigt heller då de har över en miljard invånare.

06) Hitler må vara en av vår moderna tids mest avskydda män, men han är också den person som först av alla ledde en officiell anti-rök-kampanj.

07) Rapparen Tupac, som blev ihjälskjuten 1996, hade som önskan att hans aska efter kremeringen skulle blandas ut med gräs och rökas av bandmedlemmarna. Sagt och gjort, enligt de själva.

cigaretter1

08) Den första från Europa som lärde sig att röka av infödingar blev arresterad när han återvände hem och rökte. Anledningen? Folk trodde att han var besatt av djävulen med röken.

09) Rökning i närheten av en produkt från Apple bryter garantin på enheten. Ja, det är sant, detta står i garantivillkoren.

10) Kinas del av befolkningen som röker är högre än hela USA:s befolkningsmängd.

Bonus) År 2010 blev den tvååriga indonesiska pojken, Ardi Rizal, rubriker över hela världen. Anledningen var att han endast var två år gammal och rökte cirka två paket cigaretter om dagen. Det slutade med att regeringen erbjöd familjen en bil om de kunde få honom till att sluta röka.

 

Läs även
alkohol-fokus
10 fakta du antagligen inte visste om alkohol

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar