Välj en sida

Seriefantasyromanerna Harry Potter är skrivet av J.K. Rowling och börjades ge ut 1997. År 2007 fick böckerna ett slut efter den sjunde boken. Böckerna har gjort väldig succé, med översättningar till 73 språk och försäljningssiffror på över 450 miljoner exemplar världen över. Efter framgångarna har också böckerna filmatiserats, med Daniel Radcliffe som Harry Potter. Allt detta visste du naturligtvis redan, men visste du följande tio punkter?

Skrev slutet före den första boken…

Författaren J.K. Rowling skrev det avslutande kapitlet av den sista Harry Potter-boken redan 1990. Det vill säga hela sju år innan hon släppte den första Potter-boken. 

Hur går det ens till…?

Det finns uppenbarligen tävlingar för allt. Världens snabbaste läsare, Anne Jones, håller världsrekordet i att läsa alla 607 sidor av den sista Potter-boken – på bara 47 minuter (!). En bild på Anne Jones finner du nedanför.

Harrys stuntman blev förlamad…

Daniel Radcliffes stuntman för de första sex Harry Potter-filmerna blev förlamad i en olycka under inspelningen av den sjunde filmen.

Givmild miljardär…

J.K. Rowling (på bilden nedanför) förlorade sin titel som ”miljardär” just på grund av att hon donerade bort så mycket av sin förmögenhet till välgörenhet. Snacka om givmildhet!

Tackade nej till Michael Jackson…

Michael Jackson har inte bara velat ha huvudrollen som Spindelmannen i filmerna med samma titel (nej, vi skojar inte). Han har också velat göra en Harry Potter-musikal. Han fick dock ett nej från författaren, J.K. Rowling, vilket ärligt talat kanske var lika bra.

10 fakta du antagligen inte visste om jakt

10 fakta du antagligen inte visste om jakt

Jakt är något vi människor har livnärt oss på så länge vi har kunnat smida egna vapen, i princip - och gör i stor utsträckning än idag. Detta trots att majoriteten av vår köttkonsumtion kommer från köttfabriker idag. Somliga ser jakt som avkoppling, andra känner...

10 fakta du antagligen inte visste om samer

10 fakta du antagligen inte visste om samer

Samer är ursprungsbefolkningen i delar av norra Norden samt på Kolahalvön i Ryssland. Det område som historiskt har bebotts av samer kallas "Sápmi" eller "Sameland". Området omfattar främst de norra delarna av Norge, Sverige, Finland och Ryssland, men dess exakta...