10 fakta du antagligen inte visste om illrar

Iller (Mustela putorius) tillhör släktet mårddjur. Den hör hemma i Nordafrika och västra Eurasien. Den är övervägande mörkbrun, med ett blekare område på nederdelen av buken och en mörk mask över huvudet. Jämfört med mink – som också hör till släktet mårddjur – är illern kortare och mer kompakt, har kraftigare skalle och tänder och rör sig mer smidigt och snabbt. Med detta sagt kommer här tio fakta som du antagligen inte kände till om just illrar!

01Ett lustigt världsrekord med ett par illrar…
Världsrekord
har vi gott om – och ibland handlar det om lite väl konstiga rekord, för att inte nämna detta som exempel: världsrekordet på att hålla ett par illrar i sina byxor är på hela 5 timmar och 30 minuter.

02Kan dö om den inte får para sig…
En hona kan om den inte hittar någon hane att para sig med under en värmebölja. Att vara i värmen för länge leder till östrogentoxicitet och benmärgen slutar att producera nya röda blodkroppar, vilket leder till illerns död. Efter omkring 40 dagars dräktighet föder honan 2-12 (vanligtvis 5-10) ungar.

03Har arbetat som kabeldragare…
Under 1999 lades TV-, belysning- och ljudkablar för Greenwich Parks Millennium Pop Concert av tränade illrar. Detta eftersom det var omöjligt att använda stavar för att driva kablarna genom de små tunnelbanorna. Likaså har Boeing använt illrar för att dra kablar i små och trånga utrymmen när de bygger flygplan

04

Forskare använde frusen sperma framgångsrikt…
Forskare använde frusen sperma (se bild nedan) från en svartfotad iller som hade varit död i 20 års tid för att framgångsrikt producera avkommor. Den svartfotade illern är kritiskt utrotningshotad.

05Närmare släkt med valrossen än hunden
Illrar är närmare besläktade med valrossar än de är relaterade till hundar och är mer relaterade till hundar än de är relaterade till katter. Rörigt, va?

Fortsätt läsningen på nästa sida >>Nästa sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar