10 fakta du antagligen inte visste om chihuahua

Chihuahua är en av de minsta hundraserna, och det finns två olika varianter – lång- och korthårig. Sedan mitten av 2000-talet har hundens popularitet ökat kolossalt, och Paris Hiltons lilla chihuahuahund sägs haft en stor bidragande roll. År 2012/2013 var hunden den fjärde populäraste rasen globalt sett. År 2012 nyregistrerades hela 2360 chihuahuor i Svenska Kennelklubben, vilket gör den till Sveriges populäraste hundras, om man räknar båda varianterna tillsammans. Här följer ytterligare tio fakta som du antagligen inte kände till om de små (bokstavligen talat) sötnosarna. 

01Chihuahuan kommer troligtvis från Mexiko…
Rasen har fått sitt namn från delstaten Chihuahua i Mexiko, som tros vara den viktigaste gränsövergången när hunden fördes in i USA. Trots att flertalet olika teorier finns om chihuahuans ursprung pekar det mesta mot att hundrasen har sitt ursprung från Mexiko.

02Världens minsta chihuahua i Guinness Rekordbok…
År 2014 kom en chihuahuahund med i Guinness Rekordbok, som världens minsta hund. Från nosspetsen till svansens slut var hunden Milla endast 9,65 cm lång. Den tidigare rekordhållaren som världens minsta hund var även det en chihuahua. Boo Boo mätte 10,16 cm.

chihuahua3

03Precis som människan har rasen en fontanell…
Likt människan föds chihuahuahundar med en mjuk punkt mitt på huvudet, då skelettet inte har vuxit ihop. Hos oss människor kallar vi det för fontanell, medan man oftast säger ”molera” hos chihuahuarasen. Skillnaden är dock att moleran inte alltid växer ihop hos hundarna. Var därför lite extra försiktig när du ska klappa en chihuahua på huvudet.

04

Rasen kan till och med utveckla fobier…
Det är inte ovanligt att en chihuahua kan drabbas av fobier, såsom att vara ensam hemma (separationsångest), rädsla för trafiken eller att vara rädd för andra okända hundar.

chihuahua1

05Liten kropp – men stor hjärna…
Sett till chihuahuans kroppsstorlek är det den hundras som faktiskt har störst hjärna.

Fortsätt läsningen på nästa sida >>
Nästa sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar