Välj en sida

Chihuahua är en av de minsta hundraserna, och det finns två olika varianter – lång- och korthårig. Sedan mitten av 2000-talet har hundens popularitet ökat kolossalt, och Paris Hiltons lilla chihuahuahund sägs haft en stor bidragande roll. År 2012/2013 var hunden den fjärde populäraste rasen globalt sett. År 2012 nyregistrerades hela 2360 chihuahuor i Svenska Kennelklubben, vilket gör den till Sveriges populäraste hundras, om man räknar båda varianterna tillsammans. Här följer ytterligare tio fakta som du antagligen inte kände till om de små (bokstavligen talat) sötnosarna.

Chihuahuan kommer troligtvis från Mexiko…

Rasen har fått sitt namn från delstaten Chihuahua i Mexiko, som tros vara den viktigaste gränsövergången när hunden fördes in i USA. Trots att flertalet olika teorier finns om chihuahuans ursprung pekar det mesta mot att hundrasen har sitt ursprung från Mexiko.

Världens minsta i Guinness Rekordbok…

År 2014 kom en chihuahuahund med i Guinness Rekordbok, som världens minsta hund. Från nosspetsen till svansens slut var hunden Milla endast 9,65 cm lång. Den tidigare rekordhållaren som världens minsta hund var även det en chihuahua. Boo Boo mätte 10,16 cm.

Precis som människan har rasen en fontanell…

Likt människan föds chihuahuahundar med en mjuk punkt mitt på huvudet, då skelettet inte har vuxit ihop. Hos oss människor kallar vi det för fontanell, medan man oftast säger ”molera” hos chihuahuarasen. Skillnaden är dock att moleran inte alltid växer ihop hos hundarna. Var därför lite extra försiktig när du ska klappa en chihuahua på huvudet.

Rasen kan till och med utveckla fobier…

Det är inte ovanligt att en chihuahua kan drabbas av fobier, såsom att vara ensam hemma (separationsångest), rädsla för trafiken eller att vara rädd för andra okända hundar.

Liten kropp – men stor hjärna…

Sett till chihuahuans kroppsstorlek är det den hundras som faktiskt har störst hjärna.

10 fakta du antagligen inte visste om Border collie

10 fakta du antagligen inte visste om Border collie

Hundrasen Border collie ingår i gruppen vallhundar och har sitt ursprung från Storbritannien. De härstammar från gränsområdet mellan England och Skottland, vilket också har blivit en del av hundrasens namn ("border" som betyder "gräns"). En undersökning från 2012/2013...

10 fakta du antagligen inte visste om guldfiskar

10 fakta du antagligen inte visste om guldfiskar

Guldfisk (Carassius auratus) är en söt- till brackvattensfisk som tillhör familjen karpfiskar. Det är en oerhört populär prydnadsfisk och hålls ofta i trädgårdsdammar och som akvariefisk. Men hur mycket vet du egentligen om guldfiskar? Här är tio kul fakta som du...

10 fakta du antagligen inte visste om dalmatiner

10 fakta du antagligen inte visste om dalmatiner

Den allmänna uppfattningen är att hundrasen dalmatiner har spritts över Europa med romerna, men man vet inte riktigt till hundra procent. Man är dock ganska överens om att den har sitt ursprung från Kroatien. Främst använde romerna den som gårds- och jakthund....

Notice: Undefined offset: 0 in /customers/1/d/1/10fakta.se/httpd.www/wp-includes/taxonomy.php on line 2078