10 fakta du antagligen inte visste om spermier

Cirka 200 000 000 spermier består i snitt en vanlig utlösning av. Varje sekund produceras cirka 1 500 nya spermier som lever i din kropp i cirka två och en halv månad innan de ska ut på äventyr! En del ser den där geggiga pölen oftare, andra mer sällan. Här är i alla fall tio fakta som du bör känna till om just spermier.


01Bara en liten del av ’kladdet’ är faktiskt spermier…
Bara cirka 5-10% av en utlösning innehåller faktiskt just spermier. Resten av kladdet består av rika kroppsvätskor och en bländande samling av näringsämnen som hjälper att skydda spermierna i sin långa och mödosamma färd mot det kvinnliga ägget. Eller ja, förutsatt då att laddningen har hamnat rätt.

02Spermier som är så nyttigt…!
Sperma innehåller C-vitamin, fruktos, magnesium, fosfor, kalium, vitamin B12, zink, kväve och kalcium. Den genomsnittliga manliga laddningen sägs innehålla ungefär lika mycket protein som en äggvita från eett kycklingägg. Dessutom består det bara av cirka 20 kalorier! Dags att se över kosten?

spermier3

03Skjut och njut…
En snittutlösning består av cirka en halv tesked.

 

04

En fladdermus spermie kan leva i upp till 145 dagar…
Beroende på hur gästvänlig vaginan är kan en sperma leva i upp till fem dagar! Dock dör majoriteten inom loppet av ett eller två dygn. Det kan tyckas länge, men jämför man det med fladdermusens spermier, som kan leva i upp till 145 dagar, är det kanske inte så märkvärdigt.

sperma1

05Oroa dig inte, kroppen tar hand om dina döda spermier…
Om en man har ett passivt sexliv, likt vad jag hoppas att mina föräldrar har, och inte ens bryr sig om “ta itu med problemet på egen hand”, kommer spermierna som aldrig släpps ut ur kroppen så småningom att och att resorberas in i mannens kropp.

Fortsätt läsningen på nästa sida >>

Nästa sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar