1
1 poäng

Peru, formellt Republiken Peru, är en stat i västra Sydamerika vid Stilla havet. Landet gränsar till Bolivia, Brasilien, Chile, Colombia och Ecuador. På gränsen mot Bolivia finns Titicacasjön, världens högst belägna, farbara sjö och i landet finns Amazonflodens källa. Landet hade vid 2013 års beräkningar 30,38 miljoner invånare. Här är tio fakta som du kanske inte kände till om det sydamerikanska landet!

Den dödligaste lavinen någonsin…

Yungay, Peru, skedde den dödligaste lavinen i historien. År 1962 förutspådde två amerikanska forskare olyckan och var därför tvungna att fly. Åtta år senare blev deras förutsägelse sann och över 20 000 människor dödades på en enda dag.

Ett annorlunda lönesystem…

I staden La Rinconada (se bild nedan) ligger världens högst belägna befolkade plats. Där finns en lönsam guldgruva, där gruvarbetare arbetar i 30 dagar utan lön. På den 31:e dagen får de ta så mycket guldmalm som de kan bära på sina axlar som betalning.

Gräsbron Q’iswa Chaka…

Det finns en gräsbro i Peru som kallas för Q’iswa Chaka. Bron byggdes ursprungligen för 500 år sedan och byggs upp igen i juni månad varje år.

Coca-Colas specialimport av kokablad…

För att Coca-Cola ska kunna fortsätta att existera i sin nuvarande form har företaget ett särskilt arrangemang/avtal med Drug Enforcement Agency (DEA) i USA för att tillåta dem att importera torkade kokablad från Peru i stora mängder. Peru är också världens ledande kokainproducent efter att nyligen ha gått om Columbia.

Ryssar dog av vulkanutbrott i Peru…

Under 1600-talet var det ett så kraftigt vulkanutbrott i landet att det drabbades så långt bort som till Ryssland. Man beräknar att cirka 2 000 000 ryssar dog tack vare följderna av vulkanutbrottet.

Einstein stöttade idén om att göra Peru till judiskt hemland…

År 1930 stödde Albert Einstein idén om ett judiskt hemland i Peru efter att Oppenheimer berättade för honom att ”landet och klimatet är bra lämpat”.

Hem till världens tredje största vattenfall…

Gocta Cataracts (se bild nedanför) är det tredje största vattenfallet på jorden. Men vad som gör vattenfallet lite extra speciellt är att det inte ens blev upptäckt av ”världen utanför” förrän år 2005. Det var en tysk man vid namn Stefan Ziemendorff som först upptäckte vattenfallet. Lokalbor hade känt till vattenfallet i generationer tillbaka. 

Nära allierade till USA…

Under andra världskriget deporterade Peru hela sin japanska etniska befolkning till USA, där de fick leva i fångläger.

Världens största ”isolerade” stad…

Iquitos i Peru är den största staden i världen som är otillgänglig via vägar. Den ligger djupt i Amazonas regnskog och har över 400 000 invånare.

Duktiga valutaförfalskare…

Peru är världens främsta producent av förfalskade amerikanska dollar. År 2015 var över 16 000 000 smidda dollarsedlar beslagtagna i USA av peruanskt ursprung. De smidda dollarna är helt handgjorda, vilket ger dem en enastående kvalitet och är svåra att upptäcka.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
1
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
1
lol
omg omg
1
omg
win win
0
win