10 fakta du antagligen inte visste om Julian Assange

Julian Assange, född 3 juli 1971 i Townsville, Queensland, Australien, är en australisk journalist, programmerare och nätaktivist, mest känd för sitt engagemang inom den internetbaserade visselblåsar-plattformen Wikileaks. I Sverige har han också varit på tapeten för misstanke om våldtäkter och har hållit sig gömd på Ecuadors ambassad i London sedan 2012. Den 19 maj 2017 drog Sverige dock tillbaka misstankarna, vilket betyder att han med stor sannolikhet snart lämnar Ecuadors ambassad. Här är dock tio fakta som du antagligen inte kände till om australiensaren Julian Assange!

01Träffade sin pappa som vuxen…
Hans far, John Shipton, var en antikrigsaktivist och hans mamma, Christine Ann Hawkins, var en bildkonstnär. Paret separerades före Assange föddes och Julian Assange träffade aldrig sin far fram tills han var 25 år gammal.

02Växte upp med att flytta runt…
Han tillbringar större delen av sin barndomstid med att flytta runt. Han flyttade över 50 gånger under sin barndom och var i 37 olika skolor. Hans tidiga barndom spenderade han på en övergiven ananasgård, som var mycket äventyrlig för honom, enligt egen utsago. Hans mor var aldrig något fan av det formella skolsystemet, och trodde att det skulle påverka hennes barns nyfikenhet och kreativitet.

03Gifte sig som tonåring…
Redan som 18-åring gifte han sig med Teresa, som han sen också fick barn med. Barnet, Daniel Assange, arbetar i dag som mjukvarudesigner

04

Började med hacking i tonåren…
Under sin tonår gjorde han sig ett namn inom ”datorhacking”. Han refererades ofta som ”hackingens Robin Hood” redan som 16-åring. Han har också under tidig ålder varit medförfattare till en bok som innefattade och oavkortat handlade om hacking.

05Hoppade av studierna för WikiLeaks…
Julian var mycket intelligent i matematik men uppnådde bara ett genomsnitt i studier. Han studerade fysik och programmering vid Central Queensland University 1994. Han studerade också vid University of Melbourne från 2003 till 2006, men kunde inte slutföra sina studier och hoppade till slut av. Han fokuserade helt på WikiLeaks efter att han lämnade studierna.

Fortsätt läsningen på nästa sida >>Nästa sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar