10 fakta du antagligen inte visste om Kanada

Landet i norr som amerikanarna ofta gör narr av, Kanada, döljer mer intressant fakta än man någonsin hade kunnat gissa sig till. Här är tio av de mest intressanta fakta om landet som du bör känna till.

01) I Kanada finns världens längsta gata. Den ligger i Yonge Street i Ontario och når ända till gränsen av Minnesota och är hela 200 mil lång. Det är en bit det.

02) När vi ändå är inne på rekord i längder, kan vi också lika väl nämna att Kanada har världens längsta kustlinje, som är hela 202,080 km lång.

03) Man brukar ofta skoja om att USA attackerar Kanada, precis som de flesta grannländer skojar med varandra. Men det har faktiskt hänt, och inte bara en gång, utan två gånger. Den första gången USA invaderade Kanada var år 1775 och den andra gången Kanada blev attackerade av sin granne var 1812.

kanada1

04) Kanada fick sin officiella och nuvarande flagga 1965, nästan hundra år efter att det klassats som ett självständigt land (1867).

05) Världens snabbaste temperaturskillnad har ägt rum i Kanada, och den är minst sagt imponerande. År 1962 i Pincher Creek, Alberta, mättes det upp till -19° till 22° – på bara en enda timma! Vad skulle man då ha på sig?

06) Glöm Loch Ness-odjuret i Skottland! Kanada har sitt eget monster, som lever i en sjö i Okanagan, British Columbia. Sjöodjuret ska ha skådats många gånger, precis som Loch Ness-odjuret. Man får helt enkelt tro vad man vill.

07) Ungefär 30% av Kanadas yta är täckt av skog. Det är ganska mycket, men jämfört med Sveriges 75% är det ingenting.

kanada2

08) Prostitution är fullt lagligt i Kanada. Däremot är det illegalt att driva bordeller eller agera pimp/hallick.

09) Kanada är det första land som har byggt en landningsbana för UFO:s och är stationerad i St. Paul, Alberta. Kanadas före detta försvarsminister, Paul Hellyer, var där och invigde landningsbanan år 1967. Framtiden får utvisa om någon utomjording bestämmer sig för att landa där.

10) Efter Paris är Montreal i Kanada den största fransktalande staden på jorden.

Bonus) Kanada är det land som är mest utbildat i världen.

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar