Välj en sida

Kinesiskt nyår, även känt som vårfestivalen, är det kinesiska nyåret enligt den traditionella kinesiska kalendern. Det infaller vid den andra nymånen efter vintersolståndet, vilket inträffar någon gång under perioden 21 januari till 19 februari i den Gregorianska kalendern. En månad i den kinesiska kalendern är en måncykel, det vill säga cirka 29,53 dygn. Det går 12 månader à 29 eller 30 dagar på ett år. Kalendern justeras med en extra månad ungefär vart tredje år. Det kinesiska nyåret är den största och viktigaste av de traditionella (och moderna) kinesiska högtiderna och markerar inte bara början på det nya året utan också början på det ljusare halvåret. Om vi i västvärlden skulle fira vårat nyår ens hälften så mycket som kineserna firar sitt nyår hade vi nog varit alldeles slut! Här följer i alla fall tio fakta som du bör känna till om det kinesiska nyåret!

Över en miljard kineser reser under nyårsfirandet…

De kinesiska arbetarna har inte lika mycket utspridd ledighet från arbetet som vi har här i västvärlden, utan brukar ha sin ledighet endast under det kinesiska nyåret, då för att träffa familj, släkt eller andra nära och kära. Under varje nyår tar sig över en miljard människor ombord på flygplan, tåg, båtar, bussar och bilar – begreppet är känt som ”chunyan”, och är världens största årliga mänskliga migration.

Ut med det gamla och in med det nya…

Under tolvslaget av det kinesiska nyåret hör det till tradition att öppna alla dörrar och fönster som är möjligt i sina hem. Detta för att släppa in det nya året och samtidigt släppa ut det gångna året som har varit. Traditionen tas på största allvar av kineserna.

Röd färg hör ihop med nyårsfirandet…

Den röda färgen har en betydande plats i det kinesiska nyårsfirandet. Människor bär ofta röda kläder, de dekorera dikter på rött papper och de ger barn ”turpengar” i röda kuvert. För det kinesiska folket symboliserar röd eld, som traditionellt ansågs förhindra otur.

Traditionen går 4 000 år tillbaka…

Nyårsfirandet har pågått i mer än 4 000 år tillbaka i tiden. Till en början var det jordbrukarna som påbörjade sin ledighet i Kina under denna tid för att markera slutet av vintern och början på våren. Ledigheten kombinerades då också med en fest för att visa ära och respekt till sina förfäder samt andra heliga eller sakrala varelser.

Nästan alla firar in det nya året med familjen…

En kinesisk mor, desperat för att få sin son att återvända hem på besök under det kinesiska nyåret, betalade för en hel annons på första sidan av den kinesiska nyhetstidningen Melbourne Daily, som löd följande: ”Pappa och mamma kommer aldrig tvinga dig till att gifta dig längre. Kom hem för och fira det kinesiska nyåret med oss! Från din mamma som älskar dig”. Om grabben kom hem eller inte förtäljer inte historien.

10 fakta du antagligen inte visste om satanism

10 fakta du antagligen inte visste om satanism

Satanism är en heterogen samling av filosofiska och religiösa trosuppfattningar som grundar sig på ett aktivt ställningstagande för satansfiguren. Idén om djävulsdyrkande sällskap tros komma från slutet av 1300-talet, men föreställningen om människor som ingått i...

10 fakta du antagligen inte visste om maffia och karteller

10 fakta du antagligen inte visste om maffia och karteller

Maffia, gäng, karteller och gangsters har alltid intresserat mänskligheten. I media är det ständigt av högt läsvärde och det är alltid lika fascinerande hur de kan tjäna så mycket pengar som de gör - och på olaglig väg, dessutom! Här är tio lite mer roliga fakta som...