2
1 delning, 2 points

Kinesiskt nyår, även känt som vårfestivalen, är det kinesiska nyåret enligt den traditionella kinesiska kalendern. Det infaller vid den andra nymånen efter vintersolståndet, vilket inträffar någon gång under perioden 21 januari till 19 februari i den Gregorianska kalendern. En månad i den kinesiska kalendern är en måncykel, det vill säga cirka 29,53 dygn. Det går 12 månader à 29 eller 30 dagar på ett år. Kalendern justeras med en extra månad ungefär vart tredje år. Det kinesiska nyåret är den största och viktigaste av de traditionella (och moderna) kinesiska högtiderna och markerar inte bara början på det nya året utan också början på det ljusare halvåret. Om vi i västvärlden skulle fira vårat nyår ens hälften så mycket som kineserna firar sitt nyår hade vi nog varit alldeles slut! Här följer i alla fall tio fakta som du bör känna till om det kinesiska nyåret!

Över en miljard kineser reser under nyårsfirandet…

De kinesiska arbetarna har inte lika mycket utspridd ledighet från arbetet som vi har här i västvärlden, utan brukar ha sin ledighet endast under det kinesiska nyåret, då för att träffa familj, släkt eller andra nära och kära. Under varje kinesiskt nyår tar sig över en miljard människor ombord på flygplan, tåg, båtar, bussar och bilar – begreppet är känt som ”chunyan”, och är världens största årliga mänskliga migration.

Ut med det gamla och in med det nya…

Under tolvslaget av det kinesiska nyåret hör det till tradition att öppna alla dörrar och fönster som är möjligt i sina hem. Detta för att släppa in det nya året och samtidigt släppa ut det gångna året som har varit. Traditionen tas på största allvar av kineserna.

Röd färg hör ihop med nyårsfirandet…

Den röda färgen har en betydande plats i det kinesiska nyårsfirandet. Människor bär ofta röda kläder, de dekorera dikter på rött papper och de ger barn ”turpengar” i röda kuvert. För det kinesiska folket symboliserar röd eld, som traditionellt ansågs förhindra otur.

Traditionen går 4 000 år tillbaka…

Nyårsfirandet har pågått i mer än 4 000 år tillbaka i tiden. Till en början var det jordbrukarna som påbörjade sin ledighet i Kina under denna tid för att markera slutet av vintern och början på våren. Ledigheten kombinerades då också med en fest för att visa ära och respekt till sina förfäder samt andra heliga eller sakrala varelser.

Nästan alla firar in det nya året med familjen…

En kinesisk mor, desperat för att få sin son att återvända hem på besök under det kinesiska nyåret, betalade för en hel annons på första sidan av den kinesiska nyhetstidningen Melbourne Daily, som löd följande: ”Pappa och mamma kommer aldrig tvinga dig till att gifta dig längre. Kom hem för och fira det kinesiska nyåret med oss! Från din mamma som älskar dig”. Om grabben kom hem eller inte förtäljer inte historien.

Åren representeras av djur…

Varje år av den kinesiska tolvårscykeln är uppkallad efter ett djur. När den tolvåriga cykeln är över, börjar listan med djuret om igen. Samtliga av de tolv djuren är råtta, oxe, tiger, kanin, drake, orm, häst, får/get, apa, tupp, hund och gris.

Hundar får mer uppmärksamhet än vanligt…

Enligt en gammal sägen, som många kineser tar på största allvar, är att alla hundars födelsedag infaller under den andra dagen på det kinesiska nyåret, och betyder att man alltså ska visa extra respekt och vänskap för samtliga hundar – oavsett om de är husdjur eller gatuhundar.

Kan aldrig vara delbart med fyra…

I stället för inslagna gåvor, som de flesta andra nationaliteter ger på sitt årliga och huvudsakliga firande, får barnen i Kina traditionellt röda kuvert fyllda av pengar. Mängden pengar är vanligtvis ett jämnt antal, men beloppet kan inte vara delbart med fyra, eftersom antalet fyra representerar ”död” i landet.

Nyår är rena rama kassakon för kinesiska studenter…

Framgång och lycka är viktigt för kineserna. I Kina har det blivit alltmer populärt att hyra en ”falsk” flickvän eller pojkvän att ta hem under det kinesiska nyåret och visa upp för föräldrarna. Många unga gör detta för att slippa föräldrarnas ständiga tjat om förhållande och äktenskap. För så lite som 20 dollar eller så mycket som 600 dollar per dag brukar vanligtvis studenter hyra ut sig.

Fisk äts som aldrig förr…

En obligatorisk symbolladdad rätt i större delen av landet är just fisk, eftersom uttalet för fisk är det samma som för ordet ”överflöd”.


Gillar du vad du läste? Dela artikeln med dina vänner!

2
1 delning, 2 points

Vad är din reaktion?

interesting interesting
1
interesting
wtf wtf
1
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
2
geeky
love love
1
love
lol lol
0
lol
omg omg
2
omg
win win
2
win