10 fakta du antagligen inte visste om medeltiden

06Att bränna katter frambringade lycka, enligt tro…
Under medeltiden var ”katt-bränning” en accepterad ritual som skulle frambringa lycka. Det var vanligt att bränna en stor gryta av levande katter över en brasa, där människor stod jämte och skrek och skrattade. Franska kungar bevittnade ofta ritualen och startade till och med ceremoniellt elden.

07

Lila färg tillhörde kungligheter…
Lila tyg var sällsynt i medeltida Europa, delvis för att blåa och röda färgämnen gjordes av separata gillen och användningen av en annan gilles färg var förbjuden.

08Påvens order fick katastrofala följder…
Den medeltida påven Gregory IX ansåg att katter var ”satans inkarnation”. Detta ledde till ett massdödande av katter, vilket medför att råttbefolkningen svällde, vilket i slutändan också ökade spridningen av digerdöden.

09

Spikkistan som aldrig fanns…
Spikkistan, tortyrredskapet som går under den engelska termen ”Iron Maiden” (på bilden nedanför), innehöll egentligen inga spikar, och var heller inget tortyrredskap. Den skapades av en museumarbetare när han tillsatte spikar till en sarkofag av kvinnlig form.

Vilseledande genomsnittlig livslängd…
Den korta genomsnittliga livslängden i medeltida Storbritannien (30 år) berodde främst på hög spädbarnsdödlighet. Om du lyckades fylla 21 år, kan du räkna med att leva i ytterligare 43 år (total ålder på 64 år).
Läs även

10 fakta du antagligen inte visste om digerdöden

Föregående sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar