10 fakta du antagligen inte visste om Moder Teresa

Moder Teresa – eller Sankta Teresa av Calcutta – född Anjezë Gonxhe Bojaxhiu den 26 augusti 1910 i Skopje i Makedonien (i dåvarande Osmanska riket), och avled den 5 september 1997 i Calcutta i Indien. Hon var en albansk-indisk romersk-katolsk nunna som grundade Missionaries of Charity i Calcutta år 1950. I över 45 år tog hon hand om de fattiga, sjuka, föräldralösa och döende medan Missionaries of Charity expanderade, först i Indien och sedan i andra länder. Moder Teresa helgonförklarades den 4 september 2016, och nedan följer tio fakta som du antagligen inte kände till om henne!

01Döptes efter en dag…
Moder Teresa föddes den 26 augusti 1910, men enligt henne själv så föddes hon den 27 augusti – det vill säga dagen då hon blev döpt, endast en dag gammal. 

02Föddes själv inte fattig…
Under den största delen av hennes liv hjälpte hon människor i fattigdom. Dock var hon själv inte född i en fattig familj. Hennes familj var nämligen ekonomiskt oberoende och ägde bland annat två hus.

03Bosatte sig i Indien som tonåring…
Hon tillbringade det mesta av sitt liv i Indien, dit hon anlände år 1929, 19 år gammal. Hon sa en gång: ”Med blod är jag albansk. Med medborgarskap är jag indier. I tro är jag en katolsk nunna. I mitt kall tillhör jag världen. När det gäller mitt hjärta hör jag helt och hållet till Jesu hjärta”. Redan som 12-åring fascinerades hon av missionärers hjälpsamhet i Indien, och bestämde sig helt på egen hand att hon skulle ägna sitt liv till det religiösa

04

Lärde sig engelska på Irland…
Före hennes flytt till Indien for Moder Teresa till Irland för att lära sig engelska år 1928 (då 18 år). Därefter såg hon aldrig sin mamma eller hennes systrar igen.

05Ville egentligen stava sitt namn med ”h”…
Hon tog sitt första religiösa löfte som en nunna år 1931, när hon valde att bli uppkallad efter Therese de Lisieux, missionärens skyddshelgon, men eftersom en nunna i klostret redan hade valt det namnet valde hon istället den spanska stavningen Teresa.

Fortsätt läsningen på nästa sida >>Nästa sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar