10 fakta du antagligen inte visste om Moder Teresa

06Jesus övertalade henne att arbete i slumkvarter…
Under år 1946 mottog Moder Teresa vad hon senare skulle beskriva som ett ”samtal inom ett samtal”. Hon sa att Jesus hade talat till henne och berättade för henne att överge sin undervisning för att arbeta i slumkvarteren i Calcutta och hjälpa stadens fattigaste och sjukaste människor. Fyra år senare, 1950, grundade hon Charity Missionaries, en religiös församling, som år 2012 bestod av över 4 500 systrar och var aktiv i 133 länder.

07

Hade inga undervisningstillbehör…
Under tiden som hon undervisade fattiga barn i Calcutta hade Moder Teresa ingen utrustning eller tillbehör, men lyckades fortfarande lära barnen att läsa och skriva genom att skriva i den dammiga jorden på gatan med träpinnar.

08Stod för en heroisk insats…
År 1982 räddade hon 37 barn i fångst i ett främre sjukhus genom att förmedla en tillfälligt eldupphör mellan Israel och Palestina. Ledsagd av Röda Korset-arbetarna sprang hon mitt genom krigszonen till det sönderbombade sjukhuset för att evakuera de unga patienterna.

09

Fick själv tigga för att få mat…
Under den tid hon arbetade som volontär i slumkvarteren i Calcutta hade hon själv ingen inkomst, vilket ledde till att hon då och då själv fick tigga ihop till mat och annat behövligt.

Mottog Nobels fredspris…
Under sin livstid mottog Moder Teresa mer än 120 hederbetylgelser och utmärkelser, inklusive Ramon Magsaysay fredspris år 1962 och Nobels fredspris år 1979.
Läs även

10 fakta du antagligen inte visste om bibeln

Föregående sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar