1
1 poäng

Myror (”Formicidae” på latin) är en familj av gaddsteklar med små eusociala insekter. Tillsammans med getingar och bin bildar de ordningen Hymenoptera. Familjen är mycket mångskiftande och består av omkring 12 000 arter där absoluta merparten lever i tropikerna. Men du har säkert snubblat över ett gäng rödmyror eller andra arter här i vårat avlånga land också. Eller så kanske du har sett någon annan art utomlands, som vi saknar här i Sverige? Hur som helst, här har du tio fakta som du antagligen inte visste om de små krypen!

En populär myt kring myror och människor…

Det finns en populär myt om att det går si och så många miljoner myror på varje människa här på jorden, och att myrornas population motsvarar människans sett till vikten – men det ligger egentligen inte så mycket sanning bakom påståendet.

Antalet myror per människa varierar beroende på arten och miljön. Generellt sett är det inte möjligt att fastställa exakt antal myror per människa eftersom det finns så många faktorer att ta hänsyn till.

När det gäller total vikt är människor betydligt tyngre än myror. Den genomsnittliga vuxna människans vikt är mycket större än summan av vikten för en miljon myror – eller ens tre miljoner myror. Myter som denna illustrerar ofta förhållandet mellan små organismer och stora mängder snarare än exakta vetenskapliga fakta.

Små Schwarzeneggers…

Vissa myrarter, som till exempel myror från släktet Pheidole, kan bära hundra gånger sin egen vikt – upp och ned till och med!

En del blir riktigt långlivade…

USA dokumenterade man att en myrdrottning kunde leva i upp till 10 år i ett naturligt klimat. Att nå så hög ålder är dock oerhört sällsynt.

Så gigantisk är världens största koloni…

Den största myrkoloni någonsin hittad var över 6 000 km utbredd i Argentina. Från början var det många små kolonier av myrgrupper, som expanderat och vuxit så pass att det till slut vuxit ihop till en enda stor koloni.

Kan klona sig…

En del myrarter förökar sig inte genom att para sig, utan gör det istället genom att ”klona” sig. Japp, myrorna har kommit lika långt som oss människor – på naturlig väg.

Har två magsäckar – för att hjälpa andra…

I princip alla myrarter har två olika magsäckar. En mage för att förvara föda åt sig själv och ytterligare en mage till att förvara föda åt andra myror.

Förslavar gärna svagare myrarter…

Vissa myrarter är mer överlägsna än andra myrarter och har förmågan att kunna förslava den svagare myrarten.

Finns i hela världen – nästan…

Myror finns utbrett över alla världens kontinenter – förutom Antarktis. De har anpassat sig till en mängd olika livsmiljöer, från regnskogar och öknar till berg och städer. Antarktis, med sitt extrema kalla klimat och brist på växtlighet, saknar dock myrpopulationer helt och hållet.

Somliga arter lever vid vattnet…

Majoriteten av alla cirka 12 000 myrarter kan inte simma, men det finns däremot en handfull som faktiskt kan simma, och som dessutom lever i de lite mer vattniga miljöerna.

Kan överleva ett dygn under ytan…

Däremot kan de flesta av alla myrarter överleva över 24 timmar under vattenytan. Så ja, de är riktiga höjdare på att hålla andan.

Vi människor är inte deras största fiende…

Trots att människan utrotar myrstackar efter myrstackar, världen över, är det inte människan som är deras största fiende. Deras absolut största fiende – och som årligen tar död på flest myror – är andra småkryp.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
1
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
1
win