10 fakta du antagligen inte visste om myror

Myror (”Formicidae” på latin) är en familj av gaddsteklar med små eusociala insekter. Tillsammans med getingar och bin bildar de ordningen Hymenoptera. Familjen är mycket mångskiftande och består av omkring 12 000 arter där absoluta merparten lever i tropikerna. Men du har säkert snubblat över ett gäng rödmyror eller andra arter här i vårat avlånga land också. Eller så kanske du har sett någon annan art utomlands, som vi saknar här i Sverige? Hur som helst, här har du tio fakta som du antagligen inte visste om de små krypen!01) För varje människa finns det cirka 1 000 000 myror. Det vill säga att den totala vikten för myror är lika stor – om inte större – än människans totala vikt.

02) Vissa myrarter kan bära hundra gånger sin egen vikt – upp och ned!

03) I USA dokumenterade man att en drottning kunde leva i upp till 30 år i ett naturligt klimat.

myror1

04) Den största myrkoloni någonsin hittad var över 6 000 km utbredd i Argentina. Från början var det många små kolonier av myrgrupper, som expanderat och vuxit så pass att det till slut vuxit ihop till en enda stor koloni.

05) En del myrarter förökar sig inte genom att para sig, utan gör det istället genom att ”klona” sig. Japp, myrorna har kommit lika långt som oss människor – på naturlig väg.

06) I princip alla myrarter har två olika magsäckar. En mage för att förvara föda åt sig själv och ytterligare en mage till att förvara föda åt andra myror.

07) Vissa myrarter är mer överlägsna än andra myrarter och har förmågan att kunna förslava den svagare myrarten.

myror2

08) Myror finns utbrett över alla världens kontinenter – förutom Antarktis.

09) Majoriteten av alla cirka 12 000 myrarter kan inte simma, men det finns däremot en handfull som faktiskt kan simma, och som dessutom lever i de lite mer vattniga miljöerna.

10) Däremot kan de flesta av alla myrarter överleva över 24 timmar under vattenytan. Så ja, de är riktiga höjdare på att hålla andan.

BONUS) Trots att människan utrotar myrstackar efter myrstackar, världen över, är det inte människan som är deras största fiende. Deras absolut största fiende – och som årligen tar död på flest myror – är andra småkryp.

 

Läs även
spindlarfokus
10 fakta du antagligen inte visste om spindlar

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar