Välj en sida

För vissa är Mors Dag årets största och mest betydelsefulla dag! Har du glömt att hänga ut flaggan behöver du inte oroa dig, då det ännu inte är en officiell flaggdag, likt grannlandet Finland. Men förhoppningsvis är det en officiell flaggdag även hos oss i Sverige snart! Mors dag firas alltid sista söndagen i maj, men det visste du väl redan? Under tiden som du levererar blommor och paket till din mor bjuder vi på lite läsning som kan vara kul att veta om just Mors Dag!

Firades redan under antikens Grekland…

I den grekiska mytologin hölls vårfestivaler för att hedra moderns gudinnan, kallad Rhea. Hon var hustru till Kronos och ansågs vara mor till många gudar.

25% av den årliga blomförsäljningen…

Under mors dag säljs det i princip 25% av alla sålda blommor under årets gång.

Aktivist fick stad att erkänna mors dag…

År 1870 föreslog en kvinnlig aktivist, författare och poet vid namn Julia Ward (hon skrev ”Battle Hymn of the Republic”) att en dag av fred och starkt förespråkade andra kvinnor att stå upp mot kriget. Från denna grund kunde hon få staden Boston att erkänna mors dag den andra söndagen i juni.

Därför är nejlikor så populärt att ge bort…

Något populärt att ge sin mamma på mors dag är nejlikor, som sägs vara gjorda från Jesus mammas tårar.

Färgglada nejlikor till de levande…

Förr i tiden brukade man ge rosa och röda nejlikor till de mammor som ännu är vid livet, och lägga vita nejlikor på gravarna för de mödrar som gått bort.

10 fakta du antagligen inte visste om Illuminati

10 fakta du antagligen inte visste om Illuminati

Illuminati - som på latin betyder "de upplysta" - är en samlingsbeteckning för de sammanslutningar från 1500–1700-talen som berömde sig av en högre insikt i det gudomliga. Kanske mest känd är självaste Illuminatiorden, som grundades 1 maj 1776 av Adam Weishaupt, en...