1
1 point

För vissa är Mors Dag årets största och mest betydelsefulla dag! Har du glömt att hänga ut flaggan behöver du inte oroa dig, då det ännu inte är en officiell flaggdag, likt i grannlandet Finland. Men förhoppningsvis är det en officiell flaggdag även hos oss i Sverige snart! Mors dag firas alltid sista söndagen i maj, men det visste du väl redan? Under tiden som du levererar blommor och paket till din mor bjuder vi på lite läsning som kan vara kul att veta om just Mors Dag!

Firades redan under antikens Grekland…

I den grekiska mytologin hölls vårfestivaler för att hedra moderns gudinnan, kallad Rhea. Hon var hustru till Kronos och ansågs vara mor till många gudar.

Ett annorlunda och roligt sätt att fira på i Indonesien…

På Mors Dag i Indonesien finns traditionen ”Hari Ibu”, där människor tävlar i moderskapsrelaterade aktiviteter, inklusive snabba blöjbyten. En rolig och kärleksfull hyllning till mammor!

Aktivist fick stad att erkänna Mors Dag…

År 1870 föreslog en kvinnlig aktivist, författare och poet vid namn Julia Ward (hon skrev bland annat ”Battle Hymn of the Republic”) att en dag av fred och starkt förespråkade andra kvinnor att stå upp mot kriget. Från denna grund kunde hon få staden Boston att erkänna Mors Dag den andra söndagen i juni månad.

Därför är nejlikor så populärt att ge bort…

Något populärt att ge sin mamma på Mors Dag är nejlikor, som sägs vara gjorda från Jesus mammas tårar.

Färgglada nejlikor till de levande…

Förr i tiden brukade man ge rosa och röda nejlikor till de mammor som ännu är vid livet, och lägga vita nejlikor på gravarna för de mödrar som gått bort.

Ge blommor och förbättra din mors hälsa…

Forskning har på senare år visat att om du ger din mor en bukett med blommor är det inte bara positivt psykiskt, utan även för hälsan.

Mamma med M…

I de flesta språk med latinska bokstäver börjar ordet ”mamma” på just bokstaven ”m”. Det illustrerar hur vissa ljud och ljudkombinationer kan vara universella eller vanliga över olika språk.

Idétorka? Här är de vanligaste Mors Dag-presenterna…

Vad har du tänkt att ge din mor på just Mors Dag? Har du idétorka kan du ta del av några av de vanligaste presenternakort, blommor, utbjudning på restaurang, smycken, presentkort, kläder, sparesor, böcker, skivor, husgeråd och även trädgårdsredskap.

Världens genom tiderna yngsta moder…

Den yngsta mamman någonsin som har firat Mors Dag var en femårig flicka från Lima, Peru, år 1939.

Ett lite mer udda sätt att fira på…

I det forna Jugoslavien skulle barnen binda fast sin mamma på Mors Dag. Det enda sättet hon kunde komma loss på var om hon skulle ge sina barn godsaker.


Gillar du vad du läste? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 point

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
1
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
1
win