10 fakta du antagligen inte visste om Nederländerna

Nederländerna, formellt Konungariket Nederländerna, är ett land i Västeuropa. Landet gränsar till Nordsjön i norr och väster, Belgien i söder och Tyskland i öster. Nederländernas huvudstad är Amsterdam, men regeringen och generalstaterna har säte i Haag, där också monarken har sitt residens. Landet i fråga har alltid varit ett populärt resmål, men intresset har ökat kolossalt hos den yngre generationen sedan marijuana legaliserades. Här är dock tio helt andra fakta om landet som du kanske inte kände till sedan tidigare. 01) Än idag står cirka 1 000 vindkvarnar kvar i Nederländerna från år 1850 och tillbaka! Dock är bara 19 av dessa fortfarande i bruk.

02) Cirka 80% av alla världens tulpaner kommer från Nederländerna. Med största sannolikhet har du gett din pojkvän eller flickvän tulpaner som kommer från landet nedanför oss!

03) Dock härstammar inte tulpanerna från Nederländerna, utan importerades från Turkiet under 1630-talet.

nederlanderna1

04) Nederländerna är utan tvekan det ”lägsta” landet i Europa. Hela 26% av landets yta är egentligen nedanför havets yta.

05) Den nationella färgen är orange: trots att flaggan är röd, vit och blå, är orange den nationella färg som monarkin har från ”House of Orange”. På kungens födelsedag – den 27 april – klär sig de nederländska människorna i orange för att fira sitt land med utomhusfester, picknick och parader.

06) Landet var det första i världen som legaliserade samkönade äktenskap år 2001, vilket då betydde att de samkönade hade samma rättigheter rent juridiskt som vilket gift par som helst.

07) Amsterdam är en av de mest populära städerna i Nederländerna och ett hem till åtminstone 200 olika nationaliteter.

nederlanderna2

08) Enligt ”United Nations World Happiness” rapport från år 2013 var nederländarna de fjärde lyckligaste folket på jorden!

09) Lakrits är som bekant populärt i Sverige, men det finns faktiskt några som är värre än oss! Nederländarna äter cirka 32 000 000 kilo lakrits varje år!

10) Det holländska företaget Philips är hjärnan bakom uppfinningarna kassettbandet, videobandet och CD:n. Företaget har sitt huvudkontor i den nederländska staden Eindhoven.

BONUS) Visste du att nederländarna är de längsta folket i Europa? I snitt är en man 1.81 – 1.84, medan en kvinna är 1.67 – 1.70 lång.

 

Läs även
frankrikefokus
10 fakta du antagligen inte visste om Frankrike

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar