4
3 delningar, 4 points

Den nordliga slädhundsspetsen och polarhunden Siberian Husky har vunnit hundägares hjärtan världen över i decennier! Siberian Husky är stark, köldhärdig och uthållig och passar bäst hos friluftsintresserade ägare, då dessa hundar behöver mycket motion. Sitter du möjligtvis hemma med en sån här goding? Eller går i tankar på att införskaffa dig en som ny familjemedlem? Då bjuder vi på tio fakta som du kanske inte kände till om rasen sedan tidigare!

Siberian Husky-hundar räddade en hel by…

Hundrasen växte sig stor under guldrushen USA år 1909, där de hjälpte till att transportera guld i det kalla Alaska. År 1925 gjorde ett gäng Husky-hundar en hjälteinsats i Alaska, då de räddade en liten by från difteri – en farlig bakteriesjukdom som påverkar andningen. Hundarna sprang över 100 mil i -23 grader för att hämta antitoxinet! Snön hade blivit så tät att flygplan inte ens kunde lyfta eller landa. 

Användes flitigt under andra världskriget…

Under andra världskriget var det inte bara schäferhundar som användes, utan även Siberian Husky användes flitigt i främst sök- och räddningsuppdrag

Är en väldigt tillgiven hundras…

De flesta ägarna kommer antagligen att vara överens om att en av de bästa egenskaperna hos Huskyer är hur tillgivna de är. Detta drag innebär också att de inte är de bästa vakthundarna. De är antagligen mer benägna att välkomna en inkräktare snarare än att varna och skrämma bort honom.

Arktiska vargar…?

DNA som fanns på gamla ben från en arktisk varg visar att Huskies antagligen är en av de äldsta hundraserna. Man gissar på att rasen – eller en rasliknande hund – har existerat i över 27 000 år

Självständiga tänkare…

Kända för att vara en självständiga tänkare, kommer huskyer ibland att ignorera dina kommandon, och väljer istället att se dem som mer genomtänkta förslag från din sida. Deras självständiga tänkande kan också resultera i att träningen för att göra de rumsrena ibland kan bli lite svårare

Används gärna som ”barnvakter” av eskimåer…

Rasen är helt exemplariska när det kommer till barn! De är så tillförlitliga när det kommer till barn att eskimåer i västra Chukotka ofta använder hundarna som ”barnvakter”.

Siberian Husky ger svar på tårar…

Vetenskapliga studier har visat att huskyer visar en form av gensvar på mänskliga tårar och vill således trösta människor som är ledsna eller upprörda.

Kommer att rymma iväg på äventyr…

Hundrasen älskar att utforska, och har du inget inhägnat område för din hund kan vi nästan lova att den med största sannolikhet kommer att rymma iväg på äventyr! Rasen är nämligen känd som ”utbrytningsexpert”!

Skäller ofta inte – men ”pratar” gärna…

Även om rasen i fråga inte skäller alltför ofta, är de faktiskt en av de raser som är mest vokabulär av sig, då de gör ifrån sig ljud i form av ylande och annat ”prat”. Du har säkert någon gång sett en Husky göra ljud ifrån sig på Youtube, så att det i princip låter som att den konverserar med en människa!

Kan detektera blodsockerfall…

Likt Golden Retrievers och en del andra hundraser kan även Siberian Husky tränas till att bli terapihundar, eller hjälpsamma hundar som kan detektera sockerfall hos diabetiker.

Två olika ögonfärger ett vanligt förekommande…

Heterokromi – ett blått öga och ett brunt – är ett ganska vanligt förekommande hos Siberian Husky.  


Gillar du vad du läste? Dela artikeln med dina vänner!

4
3 delningar, 4 points

Vad är din reaktion?

interesting interesting
1
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
6
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
2
win