10 fakta du antagligen inte visste om lakrits

Lakrits är en massa som framställs ur lakritsrot. Lakritsrot innehåller glykosiden glycyrrhizin, lakritsens viktigaste ingrediens, och har en söt smak. Produkter med lakritssmak kan även innehålla anis som ersättare eller smakförstärkare till lakrits. I godissammanhang kallas lakrits ibland sötlakrits. Detta för att särskilja smaken från saltlakrits som innehåller det konstgjorda saltet salmiak. I Europa produceras lakrits främst i Spanien, Italien och Turkiet. Men det finns inget land i världen som är så glada i lakrits som vi i Sverige! Därav bjuder vi på tio fakta som du bör känna till om just lakrits!


01 Svart lakrits är 50 gånger sötare än socker och har fått sitt botaniska namn från det grekiska ordet som betyder ”söt rot”.

 

02

Varje dag tillverkas det över 30 000 ton av det populära lakritsgodiset Red Vines (se bild nedanför). Lägger du ut alla på rad kan du med andra ord nå runt jorden hela 16 gånger!

lakrits1
03Det diskuteras ofta om lakrits innehåller fett eller inte. I själva verket innehåller en lakritsgodis ofantligt lite fett, men äter du väldigt många godisbitar kommer din kropp att ta in mer kalorier än vad den klarar av, vilket i slutändan resulterar i att det omvandlas till fett.

04

En annan myt är att grönt lakrits-te håller dig vaken bättre än allt annat te. Men grönt lakrits-te håller dig inte vaken bättre än något annat te – snarare tvärtom. Koffeinet i teet gör att du blir piggare, men lakritsen i teet gör däremot att du istället blir mer sömnig. Ska du hålla dig vaken kan något annat te vara att rekommendera. Däremot har studier visat att grönt lakrits-te kan vara bra för de som lider av insomnia

lakrits2
05Lakrits har ofta används som grund i många företags marknadsföring, bland annat ska det vara bra mot premenstruella besvär, klimakteriet, trötthet, andningsstöd och minskning av värk, smärta och feber. Likaså har också hudvårdsföretag använt lakrits i sin marknadsföring om att det ska vara bra för hyn. Huruvida om lakritsen faktiskt har någon påverkan på hyn eller inte var oklart fram till år 2003, då en israelisk studie påvisade att lakrits faktiskt kan hämma pigmentering. Så med andra ord; om du hittar någon lakritshudkräm i din butik, ha då i åtanke att det faktiskt gör skillnad för din hy!

Nästa sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar