10 fakta du antagligen inte visste om Nordkorea

Diktaturen Nordkorea har varit självständigt sedan 1948, men än idag har landets självständighet inte blivit erkänt av varken Japan eller Sydkorea. Landet i fråga är också det enda som styrs av en ledare som inte längre är vid livet (Kim Il-Sung (landets grundare)). I Sverige har vi en nordkorean som flytt diktaturens hårda näve, vilket också var stora skriverier i tidningarna. Här är dock tio lite udda fakta som du kanske inte kände till om kommunistlandet som vägrar erkänna sig som kommunister längre.01) År 2012 utannonserade nordkoreanska arkeologer att de funnit benrester från enhörningar, som reds av den legendariska kung Tongmyung för cirka 2 000 år sedan.

02) Under 1950-talet byggde landet i fråga en stad, Kijong-dong, vid den Sydkoreanska gränsen, som skulle se lyxig ut och locka in sydkoreaner till landet. Det enda problemet är att det inte finns en enda människa som faktiskt bor i staden.

03) Kim Il-Sung, landets grundare, föddes samma dag som en av de största katastroferna till havs ägde rum – då Titanic sjönk!

nordkorea1

04) Under de senaste 60 åren har över 23 000 nordkoreaner flytt landet till Sydkorea. Endast två sydkoreaner har flytt till Nordkorea.

05) År 1974 köpte Kim Il-Sung 1 000 Volvo-bilar från Sverige. Det största problemet var att bilarna aldrig betalades, och än idag är Nordkorea skyldiga den svenska biltillverkaren pengar – med ränta.

06) I Nordkorea kör man inte Windows, Linux, MacOS eller dylikt. Där har man istället utvecklat ett eget operativsystem – Red Star OS.

07) År 2013 tog den nuvarande diktatorn – Kim Jong-Un – död på sin egen farbror genom att slänga in han i en stor bur med över 120 svältande hundar. Anledningen sägs officiellt vara ”landsförräderi”.

nordkorea2

08) Att bära jeans är strikt förbjudet i landet, och leder till omedelbart fängelsestraff. Anledningen är att jeans påminner för mycket om västvärlden.

09) Trots diktaturen har faktiskt hela 12 710 personer immigrerat till landet sedan år 1990.

10) År 1953 emigrerade en nordkoreansk stridspilot till Sydkorea med sin MIG-15, varpå USA belönade den modiga soldaten med 100 000 dollar.

BONUS) De flesta använder sig av SMS, e-post eller andra kommunikationsprogram, men Nordkorea skickar än idag militära hot till sitt grannland, Sydkorea, via en faxmaskin.

 

Läs även
kimjong-unfokus
10 fakta du antagligen inte visste om Kim Jong-Un

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar