4
4 poäng

Det mesta man läser om regnskogar brukar vara av negativt innehåll – exempelvis hur mycket av skogen som avverkas, eller hur många djurarter som utrotas på grund av människans leverne. Men allt är inte bara pannkaka; Amazonas regnskog – som ligger i Sydamerika – är cirka tolv gånger större än Sveriges yta, och även om mycket har avverkats hoppas alla numera att den över 50 miljoner år gamla skogen ska få vara i fred. Här är tio fakta som du kanske inte kände till om vår absolut största regnskog!

Mycket av luften vi andas kommer från Amazonas regnskog…

Cirka 20% av allt syre som existerar på vår planet kommer från Amazonas regnskog. Då kanske det inte är så konstigt att man bör vara rädd om regnskogen.

Drygt hälften av all jordens regnskog ligger i Amazonas…

Det finns ett gäng regnskogar här på jorden, men för att få en större uppfattning om hur stor Amazonas regnskog faktiskt är, så motsvarar den cirka hälften av all regnskog vi har på vår planet.

Skövlas än idag på tok mycket…

Skogsskövling och avskogning har varit ett pågående problem i Amazonas under många år. Bara under de senaste 40 åren har cirka 20% av Amazonas regnskog skövlats.

Lika stort som två Argentina…

Regnskogen motsvarar ett område på cirka 5 500 000 kvadratkilometer – ungefär samma storlek som två Argentina sett till ytan.

Nyttig sand blåser in ända från Saharaöknen…

Saharaöknen bidrar till näringsrika partiklar som transporteras över Atlanten till Amazonas. Det kallas ”sanddamm” och består av mineraler och näringsämnen. Denna naturliga transport av näringsämnen är viktig för Amazonas ekosystem, då det berikar marken och stöder växtlighetens tillväxt.

Man har funnit flera grottmålningar…

Det finns bevis på att människan bosatte sig i regnskogen redan för åtminstone 11 200 år sedan. Detta vet man tack vare funna grottmålningar.

Och det är en minst sagt gammal skog…

Forskare är i princip överens om att regnskogen har existerat i åtminstone 55 000 000 år. Självklart hoppas vi på att den kommer att stå kvar minst lika länge till! Men om vi människor fortsätter att skövla skogen i den takt vi gör idag så ser det tyvärr dystert ut för regnskogens framtid.

Många djurarter finns där…

Det är svårt att ge exakta siffror, men Amazonas regnskog är känt för sin enorma biologiska mångfald. Vissa uppskattningar indikerar att omkring 10% av de kända djurarternajorden kan finnas i Amazonas regnskog. Det är dock viktigt att notera att uppskattningar kan variera, och många arter, särskilt små och mindre kända organismer, fortfarande kan vara oupptäckta.

Här kommer du inte att hitta en enda bro…

Om du har planer på att ta dig över den gigantiska Amazonasfloden som finns i regnskogen får du allt blöta ner dig eller ta en båt – det finns nämligen inte en enda bro där!

Norges donation ska motverka avverkning och tjuvjakt…

År 2008 donerade vårat grannland, Norge, hela en miljard dollar till Amazonas – just för att förhindra avverkning och all form av tjuvjakt.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

4
4 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
1
interesting
wtf wtf
2
wtf
fun fun
2
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
2
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
1
win