Det mesta man läser om regnskogar brukar vara av negativt innehåll – exempelvis hur mycket av skogen som avverkas, eller hur många djurarter som försvinner på grund av människans leverne. Men allt är inte bara pannkaka; Amazonas regnskog – som ligger i Sydamerika – är cirka tolv gånger större än Sveriges yta, och även om mycket har avverkats hoppas alla numer att den över 50 miljoner år gamla skogen ska få vara i fred. Här är tio fakta som du kanske inte kände till om vår absolut största regnskog!

Luften vi andas kommer därifrån…

Cirka 20% av allt syre som existerar på vår planet kommer från Amazonas regnskog. Då kanske det inte är så konstigt att man bör vara rädd om regnskogen.

Den är hälften av allt…

Det finns ett gäng regnskogar här på jorden, men för att få en större uppfattning om hur stor Amazonas regnskog faktiskt är, så motsvarar den cirka hälften av all regnskog vi har på vår planet.

Skövlas för mycket…

Under de senaste 40 åren har cirka 20% av Amazonas regnskog skövlats.

Lika stort som två Argentina…

Regnskogen motsvarar ett område på cirka 5 500 000 kvadratkilometer – ungefär samma storlek som två Argentina.

Sanden blåser…

Sand från Saharaöknen blåser ända bort till Amazonas, vilket också fungerar som smörja och näring för allt växande.

10 fakta du antagligen inte visste om regnbågar

10 fakta du antagligen inte visste om regnbågar

Regnbågar är ett optiskt, meteorologiskt fenomen som uppträder som ett (nästintill) fullständigt ljusspektrum i form av en båge på himlen då solen lyser på nedfallande regn. En gammal sägen är att det ligger en kista med guld vid regnbågens slut. Dessvärre är det inte...

10 fakta du antagligen inte visste om Alperna

10 fakta du antagligen inte visste om Alperna

Alperna är en bergskedja med större delen belägen i Centraleuropa. Åtta länder har del av Alperna: Frankrike, Italien, Monaco, Schweiz, Liechtenstein, Tyskland, Österrike och Slovenien, som sträcker sig i en båge från området kring Nice och Genua vid Medelhavet,...