2
2 poäng

Diktaturen Nordkorea har varit självständigt sedan 1948, men än idag har landets självständighet inte blivit erkänt av varken Japan eller Sydkorea. Landet i fråga är också det enda som styrs av en ledare som inte längre är vid livet (Kim Il-Sung (landets grundare)). I Sverige har vi en nordkorean som flytt diktaturens hårda näve, vilket också var stora skriverier i tidningarna. Här är dock tio lite udda fakta som du kanske inte kände till om kommunistlandet som vägrar erkänna sig som kommunister längre.

Säger sig ha hittat benrester från enhörningar…

År 2012 utannonserade nordkoreanska arkeologer att de funnit benrester från enhörningar, som reds av den legendariska kung Tongmyung för cirka 2 000 år sedan. Detta är dock bara en av alla bisarra nyhetsrubriker som har kommit från landets statligt kontrollerade medier.

Hem för världens största spökstad…

Under 1950-talet byggde landet i fråga en stad, Kijong-dong (på bilden nedanför), vid den Sydkoreanska gränsen, som skulle se lyxig ut och locka in sydkoreaner till landet. Det enda problemet är att det inte finns en enda människa som faktiskt bor i staden. Det är med andra ord en av världens största så kallade ”spökstäder” som existerar.

Landets grundare föddes samma dag som Titanic sjönk…

Kim Il-Sung, landets grundare, föddes samma dag som en av de största katastroferna till havs ägde rum – då Titanic sjönk! En katastrof kommer ju sällan ensam, sägs det.

Så många nordkoreaner har flytt till grannlandet…

Under de senaste 60 åren har över 23 000 nordkoreaner flytt landet till grannlandet Sydkorea. Endast två sydkoreaner har flytt till Nordkorea, av någon osagd anledning.

Nordkoreas miljardskuld till Sverige…

År 1974 köpte Kim Il-Sung 1 000 Volvo-bilar från Sverige. Det största problemet var att bilarna aldrig betalades, och än idag är Nordkorea skyldiga den svenska biltillverkaren pengar – med ränta. Sverige skickar årligen en påminnelsefaktura till landet i fråga, men chansen att vi någonsin kommer att se dessa pengar är nog lika med noll.

Landet har utvecklat ett eget operativsystem…

I Nordkorea kör man inte WindowsLinux, MacOS eller dylikt. Där har man istället utvecklat ett eget operativsystem – Red Star OS. Detta för att de hårda censurlagarna lättar ska kunna kontrolleras och upprättas.

Kim Jong-un dödade sin egen farbror…

År 2013 tog den nuvarande diktatorn – Kim Jong-un (på bilden nedanför) – död på sin egen farbror genom att slänga in han i en stor bur med över 120 svältande hundar. Anledningen sägs officiellt vara ”landsförräderi”.

Här får du absolut inte bära jeans…

Att bära jeans är strikt förbjudet i landet, och leder till omedelbart fängelsestraff. Anledningen är att jeans påminner för mycket om västvärlden.

Och du får heller inte ha vilken frisyr som helst…

En annan udda fakta är att i Nordkorea finns det en statligt sanktionerad frisyrlista. Medborgarna begränsas till att välja frisyrer från en förteckning över godkända stilar. Männen förväntas ha kortare hår, medan kvinnor ges något mer variation. Denna begränsning på frisyrer är ett unikt inslag i landets kulturella och sociala kontrollsystem.

Modig stridspilot blev belönad…

År 1953 emigrerade en nordkoreansk stridspilot till Sydkorea med sin MIG-15, varpå USA belönade den modiga soldaten med 100 000 dollar.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

2
2 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
2
lol
omg omg
2
omg
win win
2
win