10 fakta du antagligen inte visste om Volvo

Sveriges kanske största stolthet, förutom IKEA, har fått trafiken att bli säkrare världen över sedan 1927. Med sina cirka 100 000 anställda byggs bilar som aldrig förr, speciellt i Göteborg, och med flera nya modeller som ska lanseras inom kort kommer det med största sannolikhet att anställas ytterligare fler. Om Volvo S90 och V90 kan göra en lika stor succé som Volvo XC90 har gjort kan vi vänta oss en storskalig produktion hemma i ”götet”. Men hur mycket vet du om det svenskfödda varumärket? Tillräckligt för att hålla dig stabil i en hetsig diskussion? Här är tio fakta som du absolut bör veta om något så ursprungssvenskt det bara kan bli – Volvo.01) Volvo har alltid varit ett ansikte utåt för säkerhet när det kommer till bilar. Och det kan man förstå, då hela 450 fullskaliga krocktester görs årligen. Ett test tar cirka 10 dagar att utföra, och vid krocktillfället används kameror som kan fotografera 1 000 bilder per sekund.

02) Volvo har alltid varit noggranna med komforten i bilarna och har under alla år följt sin ”snygg på utsidan, skön på insidan”-filosofi. Fråga bara folket i Kilcullen, Irland, vars stadsteater är utrustad med säten från S80-modellen. Detta är tack vare den lokala Volvoåterförsäljaren Pat Dunlea, som under lanseringen av Volvo S80 bad företaget i fråga att donera de säten de satt upp som kuriosa under uppvisningen av den nya modellen. Snacka om att njuta av teater i första klass!

03) Tack vare svenskuppfinningen trepunktsbältet, som Volvo patenterade och lanserade 1959, har miljontals liv räddats i trafiken. Säkerhetsbältet finns numer i cirka en miljard bilar ute i världen. Volvo ser dock på säkerheten över allt annat, som tidigare sagt, och har på så vis låtit samtliga bilmärken ta del av trepunktsbältet gratis.

volvo1

04) Volvos första modell kallades för ”Jakob” och producerades samma år som företaget startade; 1927.

05) Du kanske har lagt märke till att Volvobilar mer och mer används i amerikanska filmer och TV-serier, men alltid undrat varför? Förklaringen är ganska enkel, förutom vid de tillfällen där det handlar om ren reklam. Att äga en Volvobil ses nämligen som att någon har ett lugnt och sansat familjeliv, vilket det ofta ska ge sken om i filmer. Volvo vill gärna associeras till familjebilar, vilket de också har lyckats bra med genom åren. Efter att ha läst detta kommer du antagligen inte att kunna sluta leta Volvobilar i amerikanska filmer och serier.

06) Bilar producerade mellan 1960-1980 kunde majoriteten identifieras i form av en tresiffrig kod kombinerat med produktionsåret. Den första siffran talade om vilken modell det handlade om, den andra vilken typ av motor och den tredje hur många dörrar Volvon hade.

07) Världsrekordet i den bil som har kört längst håller Irv Gordon. Han köpte sin Volvo P1800 fabriksny 1966 och har kommit upp i över 4 828 032 km. Än idag kör han bilen. Heja Volvo!

volvo2

08) Under första halvan av 1980-talet var det mesta av kromen på 240-serien svartmålade för att ge den en sportigare look. Många tyckte dock att det såg billigt och fult ut.

09) Volvo har använt sig av bland annat både Zlatan Ibrahimovic och Avicii i deras reklamfilmer. När Avicii gjorde reklam för XC90-modellen blev det ganska heta diskussioner, då det visade sig att stjärnan saknade körkort. Många undrar hur Volvo tänkte när de valde en körkortslös kändis som ansiktet utåt för en modell.

10) Det finns även en klubb för de som når höga miltal med sin Volvobil. Klubbstatusen är uppdelad i Brons-, silver- och guldmedlemskap och baseras på hur många ”miles” man kör (1 miles = 1,61 km). För att nå bronsmedlemskapet krävs det att du har kört din bil 150 000 miles. För silver krävs det 300 000 miles och för guldmedlemskapet krävs det hela 500 000 miles. Hur långt har din bil gått?

 

Läs även
lyxbilarfokus
10 fakta du antagligen inte visste om lyxbilar

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar