10 fakta du antagligen inte visste om schimpanser

06Man vill inte bråka med en arg schimpans…
Även om vi människor i regel är längre än schimpanser, så är de oerhört mycket starkare än oss människor. Åsikterna går isär lite bland forskare, men i snitt brukar man räkna med att en schimpans är någonstans mellan sex till sju gånger starkare än en medelmänniska.

07

Visst kan de lära sig teckenspråk också…
Som tidigare nämnt används ofta schimpanser inom forskning och som försöksdjur. En påkostad studie visade att schimpanser kan lära sig teckenspråk, och den schimpans som kanske har gjort sig mest känd inom ämnet är schimpansen Washoe, som lärde sig hela 240 olika tecken inom teckenspråk.

schipmanser3

08Honorna är mer angelägna om att utforska än hanarna…
De manliga schimpanserna lämnar i princip aldrig sin flock eller området där de föddes. De kvinnliga schimpanserna däremot är mer öppna för att utforska, och brukar ägna stor del av sin ungdom till att utforska nya platser, för att sedan återvända till sin flock.

09

Läpprörelser viktigt för kommunikationen…
Schimpanser kommunicera mestadels med att röra på sina läppar utan att göra några ljud från sig. Men skulle de behövas kan de göra läten som kan höras upp till 1,5 kilometer bort, utifall de skulle behöva ropa på andra medlemmar i flocken.

schipmanser4

010Fasta sovplatser är inget för schimpanser…
En schimpans sover nästan aldrig på samma ställe två nätter i rad. Varje kväll innan läggdags brukar de bädda upp för ett nytt ställe att sova på.
Läs även
djurparkerfokus
10 fakta du antagligen inte visste om djurparker

Föregående sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar