1
1 point

Schimpansen, eller Pan troglodytes för den som föredrar latin, är tillsammans med bonobon den människoapa som är närmast släkt med oss människor, och delar omkring 98% av sina gener med oss människor. I vilt tillstånd väger en vuxen schimpans cirka 40–65 kg. Hanar kan bli upp till cirka 160 cm långa, och honor upp till cirka 130 cm. Huvudsakligen täcks kroppen av grovt, svart hår, med undantag för ansikte, fingrar, tår, handflator och fotsulor. Schimpansens tummar är motställbara, precis som på människan, men även stortårna fungerar på samma sätt och medger precisionsgrepp. Men det här visste du säkert såklart redan, så här kommer tio fakta som du kanske inte hade så bra koll på istället!

Schimpansungen stannar länge hos sin mor…

Schimpanser föder bara omkring en gång var femte eller sjätte år i det vilda. Deras avkomma stannar ofta med mamman så länge som tio år efter födseln. Honans dräktighetstid varar mellan åtta till nio månader, ungefär som en människas. När en schimpansmamma får sitt första barn är hon ofta väldigt osäker på hur hon ska ta hand om det, men tar efter hur andra mammor tar hand om sina barn och lär sig efter hand.

Likt oss människor tar de hand om varandra…

Om en schimpansmamma tragiskt nog skulle , kommer det äldsta barnet att ta hand om sina småsyskon. Det hör inte heller till ovanligheten att andra schimpanser ”adopterar” minstingarna och tar hand om dem tills de kan klara sig själva. Schimpansernas beteende i uppfostran och tillgivenhet är väldigt likt människans.

Även schimpanser använder sig utav redskap…

Med undantag för människan är schimpansen det djur som i störst utsträckning använder sig av redskap, troligen på grund av att dess miljö erbjuder möjligheter till användning av redskap i större utsträckning än miljön som de andra stora människoaporna lever i. Förutsättningar för tillverkning och användning av redskap är schimpansens upprätta sittställning och dess motsättliga tummar. En studie nyligen (2010) gjord tyder på att det främst är honorna som bidrar till att föra kulturen vidare, då antalet kulturella drag tydligt hängde ihop med antalet honor i flera studerade grupper. Det har också visats i specialdesignade experiment att schimpanser tenderar att i första hand lära sig nya beteenden av högre rankade individer.

De är utrotningshotade, äts av oss människor och utnyttjas på serveringar…

Schimpansen är en hotad art och har utrotats i flera länder. Man skjuter vuxna djur och äter köttet, ungarna säljs. Eller så får de leva fastkedjade på serveringar för att locka kunder. Det är också vanligt att de blir försöksdjur. En del sjukdomar kan spridas från människa till schimpans, för att till exempel nämna ebolavirus och malaria.

De är närmare släkt med oss än vad de är med gorillan…

Schimpansen är närmare släkt med oss människor än vad den är till gorillan. Det vill säga att vår DNA och schimpansernas DNA har mer gemensamt än vad schimpansernas och gorillornas DNA har gemensamt.

Man vill inte bråka med en arg schimpans…

Även om vi människor i regel är längre än schimpanser, så är de oerhört mycket starkare än oss människor. Åsikterna går isär lite bland forskare, men i snitt brukar man räkna med att en schimpans är någonstans mellan sex till sju gånger starkare än en medelmänniska.

Visst kan de lära sig teckenspråk också…

Som tidigare nämnt används ofta schimpanser inom forskning och som försöksdjur. En påkostad studie visade att schimpanser kan lära sig teckenspråk, och den schimpans som kanske har gjort sig mest känd inom ämnet är schimpansen Washoe, som lärde sig hela 240 olika tecken inom teckenspråk.

Honorna är mer angelägna om att utforska än hanarna…

De manliga schimpanserna lämnar i princip aldrig sin flock eller området där de föddes. De kvinnliga schimpanserna däremot är mer öppna för att utforska, och brukar ägna stor del av sin ungdom till att utforska nya platser, för att sedan återvända till sin flock.

Läpprörelser viktigt för kommunikationen…

Schimpanser kommunicera mestadels med att röra på sina läppar utan att göra några ljud från sig. Men skulle de behövas kan de göra läten som kan höras upp till 1,5 kilometer bort, utifall de skulle behöva ropa på andra medlemmar i flocken.

Fasta sovplatser är inget för schimpanser…

En schimpans sover nästan aldrig på samma ställe två nätter i rad. Varje kväll innan läggdags brukar de bädda upp för ett nytt ställe att sova på.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 point

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
1
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
1
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
0
win