Schimpansen, eller Pan troglodytes för den som föredrar latin, är tillsammans med bonobon den människoapa som är närmast släkt med oss människor, den delar omkring 98% av sina gener med oss människor. I vilt tillstånd väger en vuxen schimpans cirka 40–65 kg. Hanar kan bli upp till cirka 160 cm långa, och honor upp till cirka 130 cm. Huvudsakligen täcks kroppen av grovt, svart hår, med undantag för ansikte, fingrar, tår, handflator och fotsulor. Schimpansens tummar är motställbara, precis som på människan, men även stortårna fungerar på samma sätt och medger precisionsgrepp. Men det här visste du säkert såklart redan, så här kommer tio fakta som du kanske inte hade så bra koll på istället!

Schimpansungen stannar länge hos sin mor…

Schimpanser föder bara omkring en gång var femte eller sjätte år i det vilda. Deras avkomma stannar ofta med mamman så länge som tio år efter födseln. Honans dräktighetstid varar mellan åtta till nio månader, ungefär som en människas. När en schimpansmamma får sitt första barn är hon ofta väldigt osäker på hur hon ska ta hand om det, men tar efter hur andra mammor tar hand om sina barn och lär sig efter hand.

Likt oss människor tar de hand om varandra…

Om en schimpansmamma tragiskt nog skulle , kommer det äldsta barnet att ta hand om sina småsyskon. Det hör inte heller till ovanligheten att andra schimpanser ”adopterar” minstingarna och tar hand om dem tills de kan klara sig själva. Schimpansernas beteende i uppfostran och tillgivenhet är väldigt likt människans.

Även schimpanser använder sig utav redskap…

Med undantag för människan är schimpansen det djur som i störst utsträckning använder sig av redskap, troligen på grund av att dess miljö erbjuder möjligheter till användning av redskap i större utsträckning än miljön som de andra stora människoaporna lever i. Förutsättningar för tillverkning och användning av redskap är schimpansens upprätta sittställning och dess motsättliga tummar. En studie nyligen (2010) gjord tyder på att det främst är honorna som bidrar till att föra kulturen vidare, då antalet kulturella drag tydligt hängde ihop med antalet honor i flera studerade grupper. Det har också visats i specialdesignade experiment att schimpanser tenderar att i första hand lära sig nya beteenden av högre rankade individer.

De är utrotningshotade, äts av oss människor och utnyttjas på serveringar…

Schimpansen är en hotad art och har utrotats i flera länder. Man skjuter vuxna djur och äter köttet, ungarna säljs. Eller så får de leva fastkedjade på serveringar för att locka kunder. Det är också vanligt att de blir försöksdjur. En del sjukdomar kan spridas från människa till schimpans, för att till exempel nämna ebolavirus och malaria.

De är närmare släkt med oss än vad de är med gorillan…

Schimpansen är närmare släkt med oss människor än vad den är till gorillan. Det vill säga att vår DNA och schimpansernas DNA har mer gemensamt än vad schimpansernas och gorillornas DNA har gemensamt.

10 fakta du antagligen inte visste om Golden Retrievers

10 fakta du antagligen inte visste om Golden Retrievers

Att hundar av rasen Golden Retrievers älskar att simma och bada är nog ingen större nyhet för varken hundägare eller hundintresserade. Den amerikanska kennelklubben var den första att erkänna rasen som en egen ras, detta skedde dock så sent som 1925. Ordet ”Retriever”...

10 fakta du antagligen inte visste om gamar

10 fakta du antagligen inte visste om gamar

Gamar är en benämning som används för två distinkta grupper av rovfåglar vars systematik är under diskussion. Gemensamt för gamar är att de olika arterna i stor utsträckning livnär sig som asätare. De flesta gamar återfinns i öknar och på savanner. Nedan finner du tio...

10 fakta du antagligen inte visste om orangutanger

10 fakta du antagligen inte visste om orangutanger

Orangutanger (Pongo) är ett släkte som tillhör människoaporna och som finns i Malaysias och Indonesiens djungler. Namnet kommer ifrån det malajiska och indonesiska uttrycket "Orang Hutan", som betyder "skogsmänniska". Orangutanger lever nästan hela livet i träden i...