10 fakta du antagligen inte visste om Trelleborg

Trelleborg, Sveriges sydligaste kommun – med Skandinaviens sydligaste udde, Smygehuk – har inte bara en 35 km lång kust, utan pryder sedan 1982 också palmer under sommartiderna. Här börjar kontinenten! Trelleborg kan bland annat stoltsera med att den första nordiska speditionsfirman grundades i staden, och listan skulle egentligen kunna göras hur lång som helst! Nedan följer tio av de mest intressanta ting du bör känna till om skånska Trelleborg!

01) Man brukar ofta referera Jönköping till ”Sveriges Jerusalem”, på grund av den höga andelen av troende, men sanningen är den att Trelleborg är den kyrktätaste kommunen i hela norra Europa!

02) Jordbruksmarken på Söderslätt är den bästa i hela världen och graderas till +10.

03) Trelleborg är den kommun i Sverige som har störst andel åkermark, 82%, av kommunens areal.

trelleborg1

04) Arkeologiska utgrävningar i Skateholm1980-talet gjorde att Skånes och Sveriges tidigaste historia fick skrivas om – det har funnits bofasta trelleborgare i 7 000 år.

05) Taxfreesystemet föddes i Trelleborg på 1970-talet och finns nu över hela världen.

06) Sveriges äldsta gata, Bryggaregatan, grundlades på 600-talet och var vägen från kusten in i Skåne, till den stora handelsplatsen Uppåkra.

07) Köpmansmagasinet i Smyge byggdes för att hysa smuggelgods under Kontinentalblockaden i början av 1800-talet.

trelleborg2

08) Via Trelleborg utväxlades drygt 60 000 krigsfångar under första världskriget, de som inte överlevde transporten ligger idag begravda på Norra kyrkogården. Dessutom finns en tysk krigskyrkogård med offer från andra världskriget, också benägen på Norra kyrkogården.

09) Trelleborg firade 700-årsjubileum ett år för sent – 1958. Nio år senare – 1967 – firade man 100-årsjubileum.

10) Trelleborgs födelseår som stad anges till år 1257 efter det äldsta bevarade dokumentet, men staden anses vara femtio år äldre och därmed en av Skånes äldsta städer.

 

Läs även
finlandfokus
10 fakta du antagligen inte visste om Finland

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar