10 fakta du antagligen inte visste om första världskriget

Man brukar säga att skottet i Sarajevo var början till första världskriget, det krig som omfattade och påverkade mer eller mindre hela jordens nationer. Över nio miljoner soldater och sju miljoner civila fick sätta livet till. Inte nog med detta, även cirka 60 miljoner européer fick mobiliseras. Här är tio fakta som du måste veta om krigets historia.

01) Alla soldater dog inte i eldstrid, man räknar med att cirka en tredjedel av första världskrigets alla soldater dog av den spanska sjukan.

02) Trots att det var ett krig som påverkade nästan alla länder på något sätt så var det inte det krig som slutat med flest dödsfall. Första världskriget ligger bara på en sjätte plats med flest dödsfall under en krigsperiod i historien.

03) År 1917 bjöd tyskarna in Mexiko att delta i andra världskriget genom att attackera USA. Detta såg mexikanerna som ett ypperligt tillfälle att återerövra Texas, New Mexico och Arizona.

forstavarldskriget1

04) Siffran 11 är av stor betydelse för första världskrigets slut. Kriget tog nämligen slut 11:00 på morgonen, den elfte dagen i den elfte månaden. Detta var år 1918.

05) Idag är USA världens största militärmakt. Trots att andra nationer, som Kina och Ryssland, gör allt för att växa förbi jätten. Det är också tack vare första världskriget som USA kom att bli världens största militära makt, och har så varit sedan dess.

06) I Frankrike finns fortfarande ett pojkrum från en fransk soldat orört sedan 1918.

07) En duva räddade livet på 194 man genom att leverera ett meddelande – med ett förlorat öga och ben, och skjuten rakt genom bröstet. Hjältemod även bland djur.

forstavarldskriget2

08) Under första världskriget blev en ungersk soldat skjuten i huvudet, vilket resulterade i att han inte kunde komma i djupsömn för resten av livet. Det sägs att han levde ett fullt och sömnlöst liv till sin död.

09) Efter första världskrigets slut hade Tyskland förlorat så många män, att det var tre gånger fler kvinnor än män i landet. Snacka om att männen kunde välja och vraka när de skulle ut och leta fruar.

10) Cirka 13,000 amerikanska soldater slogs för USA – trots att de saknade amerikanskt medborgarskap.

BONUS) Under första världskriget räddade en brittisk soldat på en skadad tysk soldat genom att låta bli att skjuta honom – den mannen visade sig att vara Adolf Hitler. En bok finns utgiven om denna händelse.

 

Läs även
andravarldskrigetfokus
10 fakta du antagligen inte visste om andra världskriget

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar