10 fakta du antagligen inte visste om vildsvin

När man tänker på vildsvin brukar man inte direkt tänka på hur stora de är. När man däremot ser dem ute i det fria i naturen är de minst sagt gigantiska! Det finns fyra olika typer av vildsvin och dess ursprungliga utbredningsområde sträckte sig från västra Europa till Sydostasien. I Sverige är det inte sällsynt att licensierade jägare ger sig ut på jakt efter vildsvin, då de ofta anses som skadedjur mer än nyttodjur. Här är tio fakta som du kanske inte kände till om just vildsvinen!01) Ett vildsvin kan bli mellan 15-20 år gamla ute i det fria. Redan när de är mellan 7-9 månader gamla är de könsmogna.

02) Även om de kanske ser lite klumpiga ut ska man aldrig underskatta hur snabbt de kan springa. Ett vildsvin kan komma upp i så mycket som 48 km/h!

03) De är allätare, men cirka 90% av deras föda består av vegetabilier.

vildsvin1

04) Under letandet efter föda orsakar vildsvinen ofta skador för lantbruket, medan de samtidigt anses kunna vara till fördel för skogsbruket då de äter upp ansamlingar av skadeinsekter såsom barkborrar och bidrar till markberedningen genom sitt bökande. Därför är vildsvinet ett uppskattat vilt i skogarna i bland annat Tyskland och Tjeckien, där det till och med utfodras av skogsägare och jägare.

05) Generellt kan man säga ganska lite om vildsvinets skygghet eftersom olika populationer beter sig väldigt olika, bland annat beroende på hybridisering med tamsvin. Vanligtvis undviker de bebyggelse och flyr så fort det känner lukten av en människa. Men det hör inte alls till ovanligheten att djuret har skadat människan när det känt sig trängt eller hotat.

06) Deras största faror i Sverige är vargar och oss – människan.

07) Pälsen på vildsvinen är täckta med dubbel päls som kan vara brun, röd, svart eller grå. Övre pälsen består av hårda, borstigt hår. Underullen är mycket mjukare.

vildsvin2

08) Hanar använder sina betar under slagsmål när det är dags för parningsperioden.

09) Vildsvin är nattdjur. De tillbringar cirka 12 timmar sovandes under dagen, gömd i bon gjorda av löv och kvistar.

10) Oftast lever vildsvinen i grupper om 6-30 individer.

BONUS) En hona brukar vara gravid i snitt mellan 112 – 115 dagar och får en kull på mellan fyra till sex kultingar.

 

Läs även
vargarfokus
10 fakta du antagligen inte visste om vargar

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar