3
3 poäng

Namnet till trots tror man att rasen härstammar från Frankrike, men i själva verket kommer den franska bulldoggen från England, precis som den engelska bulldoggen. I en undersökning från 2012/2013 utnämndes den franska bulldoggen till en av världens tjugonde populäraste hundraser. Det kanske inte är så konstigt, för visst är de så kallade ”frallorna” ursöta? Här är tio fakta som du bör känna till om dvärghundrasen – om du inte redan gjorde det!

Har stora svårigheter för att simma…

Du har säkert tidigare hört att hundar i princip kan simma redan från födseln. Och ja, så är det i många fall, men dock inte alla. Tack vare den franska bulldoggens kroppsutseende och ett kupigt huvud har rasen nämligen svårt för att simma. Så är du poolägare bör du hålla ett vakande öga på din lilla fralla.

Orangutang och fralla blev bästa vänner…

När en orangutangunge vid namn Malone övergavs av sin mor, visste inte Twycross Zoo i England om han skulle överleva. Lyckligtvis klev en 9-årig fransk bulldoggBugsy, in och tog hand om den lilla killen. Paret blev snabbt bästa vänner och somnade till och med alltid tillsammans. När Malone var tillräckligt stor fick han dock återvända till de andra orangutangerna på djurparken.

Är väldigt pratglada…

Franska bulldoggar må inte skälla så mycket, men de tycker om att ”prata”. Med hjälp av ett komplext system i form av gäspningar, gurglande, ylande och andra läten kan hundarna förmedla en illusion av sitt eget språk. Det kan även hända att de sjunger med dig till just din favoritlåt som spelas på radion. Värst är väl kanske om hunden sjunger bättre än vad du själv gör?

Kritisera inte din fralla…

Om du har en fransk bulldogg bör du undvika att skälla på den. ”Frallorna” är mycket känsliga, och tar inte kritik på det bästa sättet. Franska bulldoggar svarar snarare bättre på positivitet och uppmuntran.

Två olika typer av öron…

Det finns två olika typer av öron hos rasen. Ursprungligen hade franska bulldoggar rosenformade öron, likt deras större släkting, den engelska bulldoggen. Engelska uppfödare föredrar denna form på öronen, medan de amerikanska uppfödarna gillar mer de unika ”fladdermusliknande” öronen. När en rosenörad bulldogg presenterades vid Westminster Kennel Club år 1897 i USA, blev de amerikansk hundentusiasterna mycket arga. Nu har vi dock kommit längre än så, och huruvida man vill att ens hunds öron ska vara formade är väldigt individuellt.

Kända problem när det kommer till deras parning…

På grund av deras proportioner har hundarna lite problem med att para sig. Hanar har svårt att  honorna, och de blir ofta svettiga och utmattade när de försöker att para sig. Som ett resultat skapas idag en stor majoritet av de franska bulldoggarna genom artificiell insemination. De har ofta också problem med att föda sina ungar, vilket leder till att de under förlossningen ofta får genomgå ett kejsarsnitt.

Omkom vid Titanic-olyckan…

En fransk bulldogg var passagerare på fartyget Titanic, som olyckligtvis sjönk till bottnen. Hunden var dock försäkrad med 750 dollar (vilket var en halv förmögenhet på den tiden).

Gjort karriärer i Hollywood…

Även de franska bulldoggarna har gjort karriär framför kamerorna. Du kan bland annat se hundrasen i filmer som From Hell (2001), Secondhand Lions (2003) och Bringing Down the House (2003). Även i storfilmen Titanic (1997) går det att skymta en fransk bulldogg.

Mest drabbade rasen under flygresor…

Om du har en fransk bulldogg bör du överväga att lämna hunden hemma hos någon annan när du ska ut och flyga. Bulldoggs är nämligen den ras som har drabbats mest av att  under flygresor på grund av deras respiratoriska problem. De lider även ofta av höftledsdysplasi och andra medicinska problem.

Äta och sova är livet…

En fransk bulldogg älskar att äta, och det gör de gärna ensamma. Undvik helst att vara för närgången när hunden ska äta. De tenderar också att sova lite väl mycket.

Rasens största problem…

Många franska bulldoggar har en kort och platt nos, vilket kan resultera i andningsproblem och ökad benägenhet att snarka. Denna anatomiska egenskap, känd som brachycephaly, påverkar luftflödet och kan göra det svårare för dem att andas normalt. Även om det är vanligt för rasen, är det viktigt att notera att inte alla franska bulldoggar upplever svårigheter med andningen, och inte alla individer snarkar. Det är dock en bra idé för ägare att vara medvetna om dessa möjliga andningsutmaningar och att följa upp med veterinärkontroller vid behov.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

3
3 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
2
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
2
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
5
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
1
win