10 fakta du antagligen inte visste om Windows XP

Operativsystemet Microsoft Windows XP blev färdigutvecklat den 17 augusti 2001 och gavs först till datortillverkare, tillverkningsindustrin, företagskunder och detaljhandelskanaler endast en vecka senare. Microsoft fick måtta en hel del kritik för sin föregångare, Windows 2000, då konsumenterna ansåg operativsystemet för stelt och svårt att använda. Därför chockade Microsoft alla genom att släppa ett avsevärt mer färgglatt och gladare system. Du har med all säkerhet använt Windows XP tidigare, och med största sannolikheten haft det på någon gammal hemmadator. Här är tio fakta som du bör känna till om Windows XP!

01) Trodde du att du var en av de få som envist vägrar att uppgradera? Tja, du är inte ensam! Det finns över 500 000 000 exemplar som fortfarande är i bruk i dag av Windows XP. Det motsvarar cirka 30% av alla PC-datorer!

02) Windows XP är minst sagt ett populärt operativsystem, och detta fick Microsoft erfara när de lanserade Windows 8. Många användare laddade ner program som kunde efterlikna operativsystemet Windows 8 så det såg ut precis som Windows XP, med startmenyn, skrivbordet, färgteman. Ja, allt!

03) Skatteverket i USA (IRS) använder fortfarande operativsystemet i fråga. Ja, du hörde rätt. De applikationer som IRS kör är inte kompatibla med nyare operativsystem, vilket gjort att de måste användandet av det äldre systemet istället för de nyare från Microsoft. En lösning på detta har dock varit under utveckling sedan länge tillbaka.

windowsxp1

04) De flesta bankomaterna, oavsett vilken del i världen du befinner dig, använder sig fortfarande av Windows XP som operativsystem.

05) Trots att hela 30% av alla PC-datorer fortfarande har Windows XP som operativsystem är systemet i sig oerhört känsligt och utsatt för hackerattacker. Om du fortfarande använder dig av Windows XP är det sex gånger större risk att du blir utsatt för digitala övergrepp än om du använder ett nyare system från Microsoft.

06) I dagens samhälle kan man ladda ner i princip vilket program eller spel som helst till sin dator. Likaså gäller operativsystem. När Microsoft var som mest drabbade av piratkopior visade det sig att cirka 67% av alla XP-system i Kina bestod av nedladdade kopior.

07) Charles O’Rear är en fotograf för National Geographic och var mannen som fångade det vackra fotot som vi kan se på alla XP-operativsystems bakgrundsbild (se bild nedanför). Fotot är taget i Kalifornien, USA, och sägs vara den näst mest värdefulla fotot någonsin!

windowsxp2

08) I Windows XP kan du omöjligt döpa en mapp till namnet ”CON”. Anledningen är att det finns en systemmapp som heter ”CON”, vilket å andra sidan inte går att komma åt.

09) Supporten för Windows XP upphörde i april 2014. Microsoft hade stora förhoppningar på att flera skulle uppgradera till de nyare operativsystemen, men någon större skillnad märktes aldrig av.

10) Glömt att tömma papperskorgen, som ligger på skrivbordet i Windows XP? Kanske dags i sådana fall, om du fortfarande kör systemet. Du kan nämligen bara fylla papperskorgen motsvarande 10% av ditt totala hårddiskutrymme.

 

Läs även
billgatesfokus
10 fakta du antagligen inte visste om Bill Gates

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar