3
3 points

Du äter väl dina grönsaker? De yngre brukar ha en tendens att pilla ärtorna åt sidan på tallriken, men du som förälder kanske skulle se över detta. Ärtor är nämligen nyttigare än vad man kan tro. Här är tio fakta om ärtor där du får det bekräftat!

3 000 år gammal ärta…

Den äldsta ärta som någonsin har blivit funnen var i Thailand. Ärtan var cirka 3 000 år gammal.

Finns i alla möjliga färger och former…

För den mindre insatte när det kommer till ärtor, kan man lätt tro att det bara består en sort av de gröna, runda små bollarna. Men i själva verket existerar en hel uppsjö av olika ärtor. Redan på romartiden odlade man över 37 olika sorter av ärtor.

Har använts flitigt inom genetisk forskning och gav upphov till Mendels lagar…

Gregor Johann Mendel, en österrikisk munk och botanist, använde ärtor i sina experiment om ärftlighet och genetik under 1800-talet. Hans arbete lade grunden för förståelsen av genetiska lagar och är grundläggande för genetikens utveckling. Med hjälp av olika varieteter av ärtor studerade Mendel egenskaper som ärftlighet, och hans resultat formulerades senare som Mendels lagar. Mendels arbete anses vara banbrytande inom genetik och har haft stor påverkan på vetenskapens utveckling.

Tack för det, Thomas…

Den första sötsmakande ärtan odlades redan på 1700-talet av Thomas Edward Knight. Vi bugar och bockar för detta, Thomas Edward Knight!

Stor industri i Storbritannien…

Runt 35 000 hektar av de gröna små grönsakerna odlas årligen i Storbritannien. Den brittiska efterfrågan på den lilla runda grönsaken har gjort landet till en riktig storodlare!

Det finns en anledning till att du ska äta dina grönsaker…

En portion av ärter innehåller lika mycket C-vitamin som två stora äpplen, mer fibrer än en skivad fullkornsbröd och mer vitamin än en hel måltid.

Som sagt; populärt hos britterna…

Storbritannien är de minst sagt glada i ärtor. Där äts det i snitt 9 000 ärtor per person och år.

Åt nästan en hel årsförbrukning på en minut…

7 175 ärter åts en gång i tiden på en minut av Janet Harris of Sussex. Världsrekordet finns med i Guinness Rekordbok. Och det är bara 1 825 ärtor mindre än vad en snitt-britt äter per år

Skapade historia på TV…

Den första reklamfilmen som någonsin sändes i färg var för Birds Eye Frysta Ärtor. Detta var år 1969.

Används inom flera kulturer som potenshöjande…

I vissa kulturer tror man att ärtor som kokas med lök och kryddas med kanel är en kraftfull afrodisiakum. Och för dig som inte vet vad afrodisiakum är, så är det ämnen som tros öka sexuell lust eller upphetsning.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

3
3 points

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
1
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
1
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win