Välj en sida

Operativsystemet Microsoft Windows XP blev färdigutvecklat den 17 augusti 2001 och gavs först till datortillverkare, tillverkningsindustrin, företagskunder och detaljhandelskanaler endast en vecka senare. Microsoft fick måtta en hel del kritik för sin föregångare, Windows 2000, då konsumenterna ansåg operativsystemet för stelt och svårt att använda. Därför chockade Microsoft alla genom att släppa ett avsevärt mer färgglatt och gladare system. Du har med all säkerhet använt Windows XP tidigare, och med största sannolikheten haft det på någon gammal hemmadator. Här är tio fakta som du bör känna till om Windows XP!

Används än idag…

Trodde du att du var en av de få som envist vägrar att uppgradera? Tja, du är inte ensam! Det finns över 500 000 000 exemplar som fortfarande är i bruk i dag av Windows XP. Det motsvarar cirka 30% av alla PC-datorer!

Ändrade gränssnittet för Windows 8…

Windows XP är minst sagt ett populärt operativsystem, och detta fick Microsoft erfara när de lanserade Windows 8. Många användare laddade ner program som kunde efterlikna operativsystemet Windows 8, så det såg ut precis som Windows XP, med startmenyn, skrivbordet, färgteman. Ja, allt!

Känsligt för attacker…

Trots att hela 30% av alla PC-datorer fortfarande har Windows XP som operativsystem är systemet i sig oerhört känsligt och utsatt för hackerattacker. Om du fortfarande använder dig utav Windows XP är det sex gånger större risk att du blir utsatt för digitala övergrepp än om du använder ett nyare system från Microsoft.

Skatteverket i USA hängde inte med i utvecklingen…

Skatteverket i USA (IRS) använder fortfarande operativsystemet i fråga. Ja, du hörde rätt. De applikationer som IRS kör med är inte kompatibla med nyare operativsystem, vilket har gjort att de måste fortsätta använda det äldre systemet istället för de nyare från Microsoft. En lösning på detta har dock varit under utveckling sedan länge tillbaka.

Har dock börjats att byta ut…

De flesta bankomaterna, oavsett vilken del i världen du befinner dig, använder sig fortfarande av Windows XP som operativsystem.

10 fakta du antagligen inte visste om mobilnätet 5G

10 fakta du antagligen inte visste om mobilnätet 5G

Det har länge varit diskussioner och konspirationsteorier om det nya mobilnätet i Sverige - 5G. Anledningen till dess namn beror på att det är den femte generationens mobilnät/trådlösa system. Det nya mobilnätet innebär att datorer och andra trådlösa enheter ska få...

10 fakta du antagligen inte visste om Tinder

10 fakta du antagligen inte visste om Tinder

Är du en av alla de som svepar höger eller vänster på Tinder? Oroa dig inte, du är inte ensam! Idag har dejtingapplikationen cirka 57 miljoner användare, varav hela 4,1 miljoner användare är betalmedlemmar. De flesta vet nog redan vad Tinder är för något, men för den...

10 fakta du antagligen inte visste om GPS

10 fakta du antagligen inte visste om GPS

Global Positioning System – i folkmun mer känt som GPS – är ett system för satellitnavigering och länge det enda allmänt användbara. Det utvecklades under 1970-talet av det amerikanska försvarsdepartementet men sattes inte i drift förrän i maj 1994. En uppsättning av...