2
2 points

Operativsystemet Microsoft Windows XP blev färdigutvecklat den 17 augusti 2001 och gavs först till datortillverkare, tillverkningsindustrin, företagskunder och detaljhandelskanaler endast en vecka senare. Microsoft fick måtta en hel del kritik för sin föregångare – Windows 2000 – då konsumenterna ansåg operativsystemet för stelt och svåranvänt. Därför chockade Microsoft alla genom att släppa ett avsevärt mer färgglatt och gladare system. Du har med all säkerhet använt Windows XP tidigare, och med största sannolikheten haft det på någon gammal hemmadator. Här är tio fakta som du bör känna till om operativsystemet från Microsoft!

Används flitigt än idag…

Trodde du att du var en av de få som envist vägrar att uppgradera? Tja, du är inte ensam i så fall! Det finns över 500 000 000 exemplar som fortfarande är i bruk i dag av Windows XP.

Ändrade gränssnittet för Windows 8…

Windows XP var minst sagt ett populärt operativsystem, och detta fick Microsoft erfara när de lanserade Windows 8. Många användare laddade ner program som kunde efterlikna operativsystemet Windows 8, så det såg ut precis som Windows XP, med startmenyn, skrivbordet, färgteman. Ja, allt!

Väldigt utsatt för attacker…

Trots att en stor mängd av alla PC-datorer fortfarande har Windows XP som operativsystem (mestadels gamla systemdatorer) är systemet i sig oerhört känsligt och utsatt för hackerattacker. Om du fortfarande använder dig utav Windows XP är det sex gånger större risk att du blir utsatt för digitala övergrepp än om du använder ett nyare system från Microsoft.

Skatteverket i USA hängde inte med i utvecklingen…

Skatteverket i USA (IRS) använder fortfarande operativsystemet i fråga. Ja, du läste rätt. De applikationer som IRS kör med är inte kompatibla med nyare operativsystem, vilket har gjort att de måste fortsätta använda det äldre systemet istället för de nyare från Microsoft. En lösning på detta har dock varit under utveckling sedan länge tillbaka.

Har dock börjat att bytas ut…

De flesta bankomaterna, oavsett vilken del i världen du befinner dig, använder sig fortfarande av Windows XP som operativsystem. Även om en stor del har blivit uppdaterade med nyare system.

Piratmarknaden är som störst i Asien…

I dagens samhälle kan man ladda ner i princip vilket program eller spel som helst till sin dator. Likaså gäller operativsystem. När Microsoft var som mest drabbade av piratkopior visade det sig att cirka 67% av alla XP-system i Kina bestod av nedladdade kopior.

Ett foto du garanterat inte har missat…

Charles O’Rear är en fotograf för National Geographic och var mannen som fångade det vackra fotot som vi kan se på alla XP-operativsystems bakgrundsbild (se bild nedanför). Fotot är taget i Kalifornien, USA, och sägs vara den näst mest värdefulla fotot någonsin!

Försök du, men det går inte…

I Windows XP kan du omöjligt döpa en mapp till namnet ”CON”. Anledningen är att det finns en systemmapp som heter ”CON”, vilket å andra sidan inte går att komma åt.

All teknisk support för operativsystemet upphörde 2014…

Supporten för Windows XP upphörde i april 2014. Microsoft hade stora förhoppningar på att flera skulle uppgradera till de nyare operativsystemen, men någon större skillnad märktes aldrig av.

Ingen bottenlös papperskorg…

Har du glömt att tömma papperskorgen, som ligger på skrivbordet i operativsystemet? Kanske dags i sådana fall, om du fortfarande kör systemet. Du kan nämligen bara fylla papperskorgen motsvarande 10% av ditt totala hårddiskutrymme.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

2
2 points

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
2
fun
geeky geeky
2
geeky
love love
1
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
1
win